Medische voeding
Medische voeding (voeding voor medisch gebruik) is speciaal samengestelde voeding, zoals drinkvoeding of sondevoeding, die door een diëtist of arts wordt geadviseerd om te gebruiken als onderdeel van de behandeling.
Medische voeding is nodig bij mensen die vanwege een bepaalde ziekte, voedselallergie, ondervoeding of een operatie niet meer op de normale manier voldoende voeding tot zich kunnen nemen. Het kan hierbij gaan om kwetsbare ouderen, volwassenen, baby’s en (jonge) kinderen met specifieke voedingsbehoeften.
Voeding voor medisch gebruik dient onder medisch toezicht te worden gebruikt en wordt voorgeschreven door de behandelend arts of diëtist als onderdeel van de medische begeleiding van de patiënt. Deze voorschrijvers zijn de deskundigen om te bepalen wat de beste voedingstherapie is voor een optimale begeleiding van de individuele patiënt.
VNFKD is van mening dat de patiënt toegang moet hebben tot de optimale individuele begeleiding.

Regelgeving Medische voeding
Voeding voor medisch gebruik (medische voeding) moet voldoen aan diverse algemene EU-regels voor b.v. etikettering, microbiologie en contaminanten etc. en aan de Kaderverordening (EU) nr. 609/2013 voor voeding voor specifieke groepen. Daarnaast bevat de Europese Verordening (EU) 2016/128 gedetailleerde regels voor voeding voor medisch gebruik. Deze Europese regels gelden voor alle producten die in de EU worden verkocht, inclusief de producten voor de Nederlandse markt (via het Warenwetbesluit bijzondere voeding 2016).
Deze Europese Verordening bevat voorschriften voor:
- Onderscheid van 3 categorieën van medische voeding en samenstellingsvoorschriften
- Residuen van bestrijdingsmiddelen voor medische voeding voor 0-3 jaar
- Etikettering
- Voedingswaardevermelding
- Voedings- en gezondheidsclaims
- Medische voeding voor baby’s (0-1 jaar)
- Kennisgeving van voeding voor medisch gebruik