Medische voeding
Medische voeding (voeding voor medisch gebruik) is speciaal samengestelde voeding, zoals drinkvoeding of sondevoeding, die door een diëtist of arts wordt geadviseerd om te gebruiken als onderdeel van de behandeling.
Medische voeding is nodig bij mensen die vanwege een bepaalde ziekte, voedselallergie, ondervoeding of een operatie niet meer op de normale manier voldoende voeding tot zich kunnen nemen. Het kan hierbij gaan om kwetsbare ouderen, volwassenen, baby’s en (jonge) kinderen met specifieke voedingsbehoeften.
Voeding voor medisch gebruik dient onder medisch toezicht te worden gebruikt en wordt voorgeschreven door de behandelend arts of diëtist als onderdeel van de medische begeleiding van de patiënt. Deze voorschrijvers zijn de deskundigen om te bepalen wat de beste voedingstherapie is voor een optimale begeleiding van de individuele patiënt.
VNFKD is van mening dat de patiënt toegang moet hebben tot de optimale individuele begeleiding.
Medische voeding
Medische voeding bevat voedingsstoffen, zoals extra energie, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, die het lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren. Medische voeding helpt bij het herstellen van de balans tussen de behoefte en voldoende inname van voedingsstoffen. Het doel van medische voeding is het leveren van een bijdrage aan het herstel bij ziekte, het voorkomen van complicaties en aan de kwaliteit van leven.
Medische voeding wordt veel gebruikt in het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatie-instelling. Tevens wordt het in de thuissituatie gebruikt. Medische voeding wordt geadviseerd door een arts of diëtist en kan voor vergoeding in aanmerking komen. De samenstelling moet aan Europese wettelijke eisen voldoen en medische voeding moet onder medisch toezicht worden gebruikt.
Koemelkallergie en stofwisselingsziekte
Soms zijn bestanddelen uit voeding de oorzaak van ziekte of een aandoening. Bijvoorbeeld bij een voedselallergie zoals koemelkeiwitallergie of bij een stofwisselingsziekte. Voor deze situaties is er medische voeding beschikbaar met een aangepaste samenstelling waar bestanddelen uit zijn weggelaten of waar de bestanddelen in aangepaste vorm worden aangeboden die wél door het lichaam kunnen worden opgenomen.
Ziektegerelateerde ondervoeding
Ondervoeding is een veelvoorkomend probleem bij patiënten. Gewichtsverlies en/of ondervoeding zijn geassocieerd met lagere respons op therapie, een grotere kans op complicaties, langzamer herstel en een kortere levensverwachting. Bij kinderen kan ondervoeding leiden tot een vermindering van het IQ en een kortere definitieve lichaamslengte. Daarom is het belangrijk om ondervoede patiënten zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.
Ondervoeding in het ziekenhuis
Het probleem van ziekte-gerelateerde ondervoeding in ziekenhuizen is al jaren bekend. De prevalentie is hoog (20-40 procent bij volwassenen en kinderen) en zonder systematische screening wordt slechts de helft van de ondervoede patiënten als zodanig herkend en hiervoor behandeld. De gevolgen van ondervoeding zijn in veel wetenschappelijke onderzoeken beschreven: ondervoeding kan onder meer leiden tot vertraagde wondgenezing, verhoogde postoperatieve morbiditeit, verlengde ligduur en zelfs vroegtijdig overlijden. Deze factoren leiden tot een toename van de kosten van gezondheidszorg. (lees meer over de kosteneffectiviteit)
Tijdige behandeling van (dreigende) ondervoeding in het ziekenhuis leidt tot verbetering van de voedingsinname, stabilisatie van het gewicht, eventuele gewichtstoename, een verbetering van de voedingstoestand en functionele uitkomst parameters zoals spierkracht en kwaliteit van leven (fysiek, emotioneel en mentaal) en vermindering van het aantal complicatie, opnameduur en mortaliteit.
Kenniscentrum ondervoeding
In medische standaarden en richtlijnen ligt vast voor welke patiënten een medische voeding is geïndiceerd. Op de website van de Kenniscentrum Ondervoeding vindt u een overzicht van enkele relevante richtlijnen.