VNFKD

Nieuwe hoogleraar Diëtetiek focust op ondervoeding

Nieuws

Diëtist Harriët Jager-Wittenaar is benoemd tot bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar onderzoek richt zich op preventie en behandeling van ondervoeding bij zieken en ouderen. Haar functie gaat per 1 september in.

Ondervoeding voorkomen, dat is de missie van diëtist Harriët Jager-Wittenaar, die per 1 september 2023 benoemd is tot bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit in Nijmegen. ‘Ik wil een verschuiving realiseren van de late herkenning en behandeling van aanwezige ondervoeding naar de signalering en behandeling van risicofactoren voor dreigende ondervoeding’, stelt de kersverse bijzonder hoogleraar. Zelf kwam Jager-Wittenaar veel ondervoeding tegen tijdens haar werk als diëtist in het UMCG. Daar behandelde ze veel mensen met tumoren in het hoofd-halsgebied die het eten bemoeilijkten. Ze werd gegrepen door het wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Jager-Wittenaar: ‘Ik ontdekte dat ik met behulp van wetenschappelijk onderzoek de zorg rondom de patiënt kon verbeteren.’

Risicofactoren voor ondervoeding

In de afgelopen jaren heeft Jager-Wittenaar vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gedaan naar ondervoeding bij ouderen en zieken. Ze concludeerde dat ondervoeding regelmatig erg laat wordt opgemerkt. Dat moet anders, vindt ze. Er zijn risicofactoren voor ondervoeding, zoals vermoeidheid, verminderde eetlust en slikklachten. Maar ook sociale factoren spelen een rol zoal economische omstandigheden en de afwezigheid van mantelzorg of een sociaal vangnet. Dat kan allemaal al vroegtijdig behandeld worden. Daar moet, wat haar betreft, meer focus op komen.

Aandachtsgebieden

Het onderzoek in de leerstoel richt zich op 3 thema’s:

Thema 1. Wetenschappelijke onderbouwing voor diëtistische interventies

Praktijkervaring vertalen naar wetenschappelijk bewijs en richtlijnen. En ook kennis uit onderzoek naar de patiënten brengen, zowel in het ziekenhuis als bij mensen thuis.

Thema 2: meer samenwerking tussen zorgprofessionals

Juist omdat de risicofactoren voor ondervoeding zoveel verschillende elementen in zich hebben is nauw overleg tussen verschillende disciplines onontbeerlijk voor de totstandkoming van een gezamenlijk behandelplan. Het gaat dan niet alleen om artsen, diëtisten en andere (para)medici, maar ook om professionals uit het sociale domein.

Thema 3: transmurale voedingszorg

Interprofessionele samenwerking binnen de gehele zorgketen is effectief voor het verbeteren van de inname en voedingstoestand. ‘Zo kunnen we ondervoeding voorkomen’, aldus Jager-Wittenaar.

Tweede hoogleraar Diëtetiek

De leerstoel van Jager-Wittenaar geldt voor een periode van 3 jaar en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Deze leerstoel is de tweede leerstoel Diëtetiek in Nederland en de eerste in een academisch ziekenhuis. De eerste hoogleraar Diëtetiek in Nederland is prof. Marian de van der Schueren, die 3 jaar geleden werd benoemd aan Wageningen University & Research.

Interview

De VNFKD interviewde Harriët Jager-Wittenaar eerder over het MONDAY-project.  Interview: Harriët Jager-Wittenaar over het MONDAY-onderzoek – VNFKD

Bron: Radboudumc

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties