Factsheet
De voordelen van medische voeding bij COVID-19 zijn op een rij gezet in een factsheet van de Medical Nutrition International Industry association. Deze factsheet is gebaseerd op een zogeheten kosten-consequentiemodel. Hierin is het effect berekend van het geven van medische drinkvoeding aan COVID-19-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar niet worden beademd. In het model zijn gegevens uit de wetenschappelijke literatuur gebruikt. Bij de kosten is gekeken naar tarieven uit het Verenigd Koninkrijk.
Lagere ziekenhuiskosten
Een belangrijke conclusie van het model is dat medische voeding zorgt voor een daling van de ziekenhuiskosten van gemiddeld 16.135 euro naar 10.122 euro per patiënt. Een groot deel van deze daling komt door een verkorting van de ziekenhuisopname. Zonder medische voeding verblijven (niet-beademde) COVID-19-patiënten gemiddeld 27,5 dagen in het ziekenhuis. Met medische voeding is dat 15,7 dagen, zo is becijferd in het model.
Minder heropnames
Ook verkleint medische voeding de kans op heropnames na ontslag. Zonder medische voeding wordt een patiënt gemiddeld gedurende 6 dagen opnieuw opgenomen. Met medische voeding is dat gemiddeld maar 2 dagen. Uit het model blijkt dat de totale opnametijd in het ziekenhuis met medische voeding daalt van 33 dagen naar 17 dagen.
Lees hier de hele Engelstalige factsheet