Doelgroepen
Vroege herkenning (van risicofactoren) en een tijdige, optimale behandeling van ondervoeding bij ouderen is noodzakelijk. Daarom richt de bewustwordingsactie van het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) zich op verschillende doelgroepen: ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals. Voor ouderen zijn er bijvoorbeeld online testen om erachter te komen of ze voldoende bewegen en gevarieerd en genoeg eten en worden er praktische adviezen en tips gegeven.
Website
Goed eten, herkennen van ondervoeding, oplossingen voor ondervoeding en voldoende bewegen zijn de onderwerpen die op een toegankelijke manier aan de orde komen op de website “Goed gevoed ouder worden” die bij de campagne hoort. Ook is er een test die ouderen of mantelzorgers zelf kunnen doen om erachter te komen of er voldoende wordt bewogen en gevarieerd en genoeg gegeten[. Praktische adviezen en tips maken de informatie compleet. Tot slot ontbreken een uitgebreide Q&A en een database met energie- en eiwitrijke producten niet.
Mantelzorgers en zorgprofessionals
Het partnernetwerk geeft ook adviezen aan mantelzorgers over hoe die ondervoeding bij hun naaste kunnen herkennen zoals kleding en/of een horloge die losser gaan zitten, afname eetlust en vermoeidheid of een slechte conditie. Tenslotte richt de bewustwordingsactie zich ook op zorgprofessionals met tips wat die kunnen doen als ze denken dat iemand (mogelijk) ondervoed is.
Database met energie- en eiwitrijke producten
De website www.goedgevoedouderworden.nl bevat meer informatie en praktische adviezen. Ook is hier een database te vinden met energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in supermarkten of via websites. Er kan gezocht worden op soort product (bijvoorbeeld toetjes, zoete of hartige tussendoortjes, zuiveldranken, ontbijtgranen), de hoeveelheid eiwit (meer of minder dan 10 gram per eenheid) en de hoeveelheid energie (meer of minder dan 100 kcal per eenheid).
Medische voeding
Als ondervoeding eenmaal ontstaan is, hangt de optimale behandeling af van de mate van ondervoeding en de wensen en mogelijkheden van de persoon in kwestie. De website adviseert voor de behandeling contact op te nemen met huisarts of diëtist. Deze kunnen voor diverse behandelmogelijkheden met medische voeding kiezen:
- energie- en eiwitrijke voeding (eventueel aangevuld met vitamine- en mineralensupplementen)
- drinkvoeding of een module aanvullend op de normale voeding
- volledige drink- of sondevoeding
Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen
Het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen is op 31 maart 2022 opgericht door ruim 20 organisaties, waaronder beroeps- en brancheorganisaties (zoals de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Alliantie voeding in de zorg), patiënten- en ouderenorganisaties (zoals kbo-pcob) en kennispartners (zoals Wageningen University en Voedingscentrum). Ook de VNFKD is een van de partners.
Samen bundelen we de krachten voor een gezamenlijke aanpak van ondervoeding bij ouderen. Het partnerschap is een initiatief van het Kenniscentrum Ondervoeding in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.