Interview Gerda van de Put en Sylvia Elzing
Gerda van de Put en Sylvia Elzing zijn werkzaam bij Nutricia Specialized Nutrition. Gerda als senior medical affairs manager en Sylvia als market access manager. Daarnaast zijn zij allebei voorzitter van een werkgroep binnen de VNFKD, Gerda van de werkgroep kindervoeding en Sylvia van de werkgroep medische voeding. Zij vertellen over de rol van de VNFKD bij deze bijzondere productgroepen.
Wat is de historie van Nutricia?
De geschiedenis van Nutricia begon meer dan 120 jaar geleden met de productie van flesvoeding voor baby’s voor wie geen borstvoeding beschikbaar was. Door de unieke combinatie van medische kennis en kennis over zuivel ging Nutricia zich ook bezighouden met andere innovaties. Voorbeelden hiervan zijn de “suikervrije” (lactosearme) melk voor diabetespatiënten en het eerste voedingsproduct voor mensen met struma (een schildklieraandoening, vaak door tekort aan jodium in de voeding). Deze producten waren de eerste medische voedingsproducten op de Nederlandse markt. Sinds die tijd heeft Nutricia een breed assortiment producten ontwikkeld om kinderen en volwassenen, in de meest kwetsbare fases van het leven, optimaal te kunnen voeden. Altijd gebaseerd op onderzoek en wetenschap. In 2013 heeft Nutricia een internationaal state of the art onderzoekscentrum in Utrecht geopend, gespecialiseerd op gebied van voeding in de eerste levensjaren en medische voeding.
Wat zien jullie als de rol van de VNFKD?
Sylvia: De VNFKD is een belangrijke gesprekspartner voor externe stakeholders op gezamenlijke onderwerpen van de leden. De VNFKD vertegenwoordigt de branche, en is daarmee een objectievere partij om het gesprek aan te gaan. Bij medische voeding gaat het bijvoorbeeld om contacten met de ministeries van VWS en LNV, de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland. Maar ook Tweede Kamerleden zijn belangrijke stakeholders. Om alle partijen te informeren over het belang van medische voeding in de totale behandeling van patiënten en het aanpakken van ziektegerelateerde ondervoeding, organiseren we onder andere werkbezoeken. Deze vinden dan plaats bij een van de lidbedrijven van de VNFKD. Het is waardevol dat we dit als bedrijven samen kunnen doen. Op deze manier willen wij het bewustzijn vergroten over de bijdrage die onze producten leveren aan de gezondheid en de gezondheidszorg in het algemeen. Dit is een belangrijk uitgangspunt om gezamenlijk te zoeken waar we de gemene delers kunnen vinden om deze impact verder te
vergroten.
Gerda: Ook voor de werkgroep Kindervoeding staat samenwerking voorop. Gezamenlijk hebben we als doel het belang van gezonde voeding voor kinderen van 0-4 jaar onder de aandacht te brengen. Hierin werken we nauw samen met diverse externe partijen, zoals het Platform 0-4 jaar. Binnen dit Platform ontwikkelen we bijvoorbeeld een screeningstool waarmee zorgverleners op een snelle en eenvoudige manier inzichtelijk kunnen maken of er bij een kind signalen zijn dat extra aandacht voor voeding wenselijk is.
Waarom zijn jullie lid van de VNFKD?
Nutricia stond samen met FrieslandCampina aan de wieg van de oprichting van de VNFKD. Het is belangrijk dat er een overkoepelende vereniging bestaat die de belangen van de leden vertegenwoordigt. Dit werkt twee kanten op, voor externe stakeholders is het prettig om zich te kunnen wenden tot één vereniging die de kennis vanuit de branche samenbrengt. Voor de lidbedrijven is het belangrijk een vereniging te hebben die hun gezamenlijke stem laat horen en de belangen behartigt.
Wat is belangrijk binnen de sector medische voeding?
Sylvia: We hebben te maken met een groeiende groep ouderen. Bij het ouder worden is een goede voedingstoestand van groot belang. Zo neemt bijvoorbeeld de rol van eiwitten in de voeding toe. Omdat een slechte voedingstoestand veel nadelige gevolgen met zich mee kan brengen, is het van belang onze kennis hierover te delen. Bewustwording is hiervoor cruciaal.
En wat is belangrijk binnen de sector kindervoeding?
Gerda: Wij houden ons actief bezig met het gezamenlijke belang van goede voeding voor jonge kinderen. De voeding in de eerste 1000 dagen van een kind is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling op latere leeftijd. Uiteraard is starten met borstvoeding hierin de eerste keuze. Als borstvoeding niet mogelijk is, is het van belang dat er een goed alternatief beschikbaar is. Om ouders goed te kunnen adviseren, is het daarbij cruciaal dat we professionals in de gezondheidszorg van de juiste informatie voorzien. Voor het aanleren van een gezond eetpatroon is het ook belangrijk dat ouders voldoende kennis hebben over gezonde voeding. Met kwalitatief hoogwaardige producten en betrouwbare informatie helpen wij ouders hierin de juiste keuzes te maken.
Hoe zie je de toekomst van de VNFKD?
Sylvia: De VNFKD heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om het belang van de speciale voedingen van haar leden voor het voetlicht te brengen. Er zijn mooie, belangrijke stappen gezet, maar we zijn er nog niet. Er blijft werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat iedere patiënt goed gevoed wordt en blijft, indien noodzakelijk met medische voeding.
Gerda: Er zijn steeds meer aanbieders van producten voor baby’s en jonge kinderen. Veelal vinden zij aansluiting bij de VNFKD. Het is belangrijk dat nieuwe aanbieders de weg ook blijven vinden richting de VNFKD en zich aansluiten. Op deze manier kunnen we gezamenlijk de kwaliteit van deze categorie blijven waarborgen en verder verbeteren, door te investeren in wetenschappelijk onderzoek.
Beiden: De afgelopen jaren hebben we al veel bereikt en daar zijn we trots op. We willen graag zo doorgaan: Keep up the good work! Laten we vooral samenwerking aangaan waar dat kan en bijdraagt aan optimale voeding voor kinderen en volwassenen, ook tijdens kwetsbare periodes in het leven!
Dit interview is eerder verschenen in de Lustrumbrochure