Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding in de zorg en dat geldt zeker ook voor de rol van bijzondere voedingen (voeding voor jonge kinderen en medische voeding). Dat werd duidelijk tijdens een werkbezoek van VNFKD bij Danone Nutricia Research, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Tijdens presentaties in het WKZ werden door vooraanstaande sprekers interessante uitspraken gedaan, zoals “Goede voeding op de kinder intensive care is essentieel” en “een goede voedingstoestand geeft betere chirurgische uitkomsten bij aangeboren hersenafwijkingen”.
Volgens VNFKD zou in de studie geneeskunde en andere medisch gerelateerde opleidingen veel meer aandacht besteed moeten worden aan de rol van (bijzondere) voedingen zoals medische voeding en zuigelingenvoeding.
Bijzondere voedingen
Medewerkers van VWS en ZiNL werden rondgeleid door de researchfaciliteiten van Danone Nutricia op het terrein van Utrecht Science Park. Zij zagen onder andere de proeffabriek en de ruimtes voor sensorisch onderzoek, waar nieuwe producten door een panel worden geproefd en gekeurd op smaak en textuur.
Bij het WKZ werd in een aantal interessante presentaties de weg gevolgd van een fictief te vroeg geboren baby. Zo werd de rol van voeding tijdens de zwangerschap belicht en de rol van voeding op de hersenontwikkeling na vroeggeboorte. het belang van voeding voor kinderen met een aangeboren hartafwijking en hoe cruciaal het is om bij deze kinderen de darmactiviteit te monitoren. Het WKZ en UMC Utrecht doen op dit vlak veel onderzoek samen met andere partijen. Een kinderrevalidatie-arts vertelde dat kinderen met ontwikkelingsbeperkingen vragen om een holistische aanpak, via multidisciplinaire samenwerking. Gesteld werd dat voeding een belangrijke rol speelt, maar dat we er nog te weinig van weten. Meer onderzoek is van belang. Tot slot kwam een slecht etende peuter aan bod met een zogenoemd restrictief dieet. Hier was de boodschap: schakel tijdig een multidisciplinair eetteam in.
Optimale voedingsconditie bij patiënten
Medewerkers van de UMCU-afdeling diëtetiek toonden de werkwijze om tot een optimale voedingsconditie van patiënten te komen, bijvoorbeeld via prehabilitatie bij patiënten met darmkanker. Deze patiënten worden door een multidisciplinair team begeleid om in een optimale voedingstoestand en conditie te komen vóór de start van de behandeling. Ook werd de transmurale samenwerking van diëtisten in de regio Utrecht belicht. Zij lieten zien hoe via nutritional assessment met apparatuur de benodigde energie-inname en de lichaamssamenstelling van een patiënt nauwkeurig kunnen worden vastgesteld.
VNFKD bedankt de medewerkers van VWS en ZiNL voor hun bezoek aan Danone Nutricia Research, het WKZ en het UMCU én bedankt alle sprekers van het WKZ en UMCU voor hun interessante bijdrages, verhalen en rondleidingen!