De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende cognitieve stoornis die gepaard gaat met ouderdom. Het is een chronische, progressieve ziekte die wordt gekenmerkt door aanvankelijk mild geheugenverlies, dat uiteindelijk overgaat in dementie. Het wordt veroorzaakt door de afzetting van specifieke eiwitten, wat resulteert in het verlies van neurale verbindingen. Ondanks substantieel onderzoek is er nog geen remedie om de ziekte te voorkomen. Ook zijn onderzoekers er tot nu toe niet in geslaagd een verband te leggen tussen specifieke voedingscomponenten en hun effecten op de verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. Maar er is onlangs wel een verband gesuggereerd tussen ondervoeding en dementie. De European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) heeft ondervoeding geclassificeerd als de meest voorkomende Alzheimer-geassocieerde comorbiditeit.
Voedingstoestand
Het onderzoek dat beschreven staat in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition” had tot doel de relatie te onderzoeken tussen verschillende veelgebruikte parameters voor de voedingstoestand en hun respectievelijke bijdragen aan het risico en de progressie van de ziekte van Alzheimer. In totaal bedroeg de onderzoeksgroep 266 personen waarvan er 73 geen verschijnselen hadden van Alzheimer (controlegroep), 72 een lichte vorm van Alzheimer en 121 dementie ten gevolge van Alzheimer. In het onderzoek is naar een groot aantal variabelen gekeken waaronder lichaamssamenstelling, lichaamsgewicht, gewichtsverlies en diverse bloedwaardes die samenhangen met de voedingstoestand.
Relatie met ondervoeding
Uit de studie blijkt dat meerdere voedingsgerelateerde variabelen significant samenhangen met het optreden en de progressie van de ziekte van Alzheimer. Ondervoeding kwam het meest voor bij de groep met dementie ten gevolge van Alzheimer. Maar de prevalentie van ondervoeding bleek ook in de groep met de lichte vorm van Alzheimer aanzienlijk hoger dan in de controlegroep. De onderzoekers pleiten voor een tijdige onderkenning en behandeling van ondervoeding bij ouderen. Omdat ondervoeding een risicofactor is waarop kan worden ingegrepen, zijn vroege identificatie en interventie van personen met een voedingsrisico of ondervoeding gunstig voor het verminderen van het risico, de ontwikkeling en de progressie van de ziekte van Alzheimer.
Bron: Frontiers in Nutrition