Eiwithydrolysaten
Zuigelingenvoeding op basis van gehydrolyseerd eiwit kan vanaf nu alleen in de handel gebracht worden indien de samenstelling overeenkomt met de voorschriften van EU-verordening 2016/127 die ook geldt voor andere zuigelingenvoedingen. De EFSA beoordeelt de veiligheid en de geschiktheid van elk specifiek eiwithydrolysaat. Alleen zuigelingenvoeding op basis van positief beoordeelde eiwithhydrolysaten mogen in de handel worden gebracht. De eerste versie van de verordening bevatte de samenstelling van één eiwithydrolysaat dat al voor 2016 positief was beoordeeld. Inmiddels heeft EFSA een tweede eiwithydrolysaat positief beoordeeld. Binnenkort zal de verordening worden uitgebreid met de samenstelling van dit tweede eiwithydrolysaat. Met deze regelgeving vervalt de uitzondering voor voeding op basis ven gehydrolyseerde eiwitten in de wetgeving die in 2020 van kracht ging,
De eerdere wetgeving
Er zijn de laatste jaren wat veranderingen geweest in de regelgeving voor zuigelingenvoeding. Sinds februari 2020 gelden er aangepaste regels voor zuigelingenvoeding. Deze zijn opgesteld op basis van het meest recente wetenschappelijk advies. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de samenstelling van volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding voor essentiële vetzuren. Sinds begin 2020 is docosahexaeenzuur (DHA) verplicht in zuigelingenvoeding en moet er 20-50 mg DHA per 100 kcal in zitten. Daarnaast zijn met de nieuwe regels in 2020 de minimumvereisten voor verschillende micronutriënten (waaronder selenium, vitamine D en choline) verhoogd.
Regels voor communicatie
De EFSA stelt sinds de regelgeving van 2020 ook strenge eisen aan de communicatie over de zuigelingenvoeding met de consument. Zo mag er sinds februari 2020 geen informatie meer op de verpakkingen staan die ingaat op de verschillen tussen de diverse producten. Alleen als het om een medische voeding gaat mag dit vermeld worden. Voor dit type voeding mag wel op informatieve en niet aanprijzende wijze op de verpakking worden vermeld bij welke specifieke indicatie het product gebruikt kan worden. Denk aan dieetvoeding bij koemelkallergie of bij reflux. Zuigelingenvoeding op basis van gehydrolyseerd eiwit is geen dieetvoeding en mag nu niet zonder meer worden aangeprezen ter preventie van koemelkallergie. Pas als wordt aangetoond dat een zuigelingenvoeding op basis van een specifiek, positief beoordeeld eiwithydrolysaat het risico op het ontwikkelen van een allergie voor melkeiwitten verlaagt, wordt door de EFSA bekeken hoe ouders en verzorgers op gepaste wijze over deze eigenschap van het product kunnen worden geïnformeerd. Tot op heden heeft EFSA geen dossiers ten aanzien van risicoverlaging op het ontwikkelen van allergie van een zuigelingenvoeding op basis van gehydrolyseerd eiwit positief beoordeeld.