VNFKD

Polaire lipiden: specifieke vetten in (moeder)melk

Nieuws

In het onderzoek naar de samenstelling en de rol van polaire lipiden zijn bijna 380 studies opgenomen. Dit onderzoek zet de kennis over polaire lipiden op een rij en maakt duidelijk dat er al enkele goed onderbouwde gezondheidsaspecten bekend zijn zoals op de hersenen en het immuunsysteem. Echter, in het algemeen is er meer onderzoek nodig naar de toepasbaarheid en de gezondheidsaspecten van de specifieke polaire lipiden in (moeder)melk.

Melk is een belangrijke bron van polaire lipiden. Dat geldt zowel voor koemelk als voor moedermelk. Deze lipiden blijken een rol te vervullen in veel verschillende gebieden. De structuur zorgt ervoor dat ze ingebouwd kunnen worden in celmembranen en een functie hebben in de stofwisseling. Er wordt aangenomen dat ze belangrijk zijn voor de hersenen, maag, darmen en huid. Ze worden aangetroffen in de hersenen van baby’s, ze helpen mogelijk infecties te bestrijden en mogelijk spelen ze een rol bij het beschermen van de darmen van een ​​baby tegen de ernstige darmaandoening zoals necrotiserende enterocolitis (NEC).

Koemelk en moedermelk

De samenstelling van polaire lipiden in koemelk is in veel studies onderzocht. Er zijn grote verschillen in de concentraties en verschillende soorten lipiden afhankelijk van onder meer het runderras, de voeding van de koeien, de omgeving en duur en stadium van de lactatie. Ook bij moedermelk lijkt de hoeveelheid en soort polaire lipiden af te hangen van vele verschillende omstandigheden. Zo zijn er regionale verschillen in de samenstelling en maakt het stadium van borstvoeding uit. Er zijn verschillen tussen colostrum en latere moedermelk. Ook tijdens een voeding (voormelk of achtermelk) verschilt de concentratie en ook het tijdstip van de dag blijkt invloed te hebben. Verder speelt de voedingstoestand van de moeder een rol. Een aantal studies in de review laten een effect zien van voedingsdeficiënties op de lipidensamenstelling van de moedermelk. Wat de consequenties hiervan zijn voor de gezondheid van de baby moet echter verder onderzocht worden.

Conclusie

Volgens de onderzoekers toont hun review aan dat polaire lipiden uit melk belangrijke voedingsstoffen zijn, die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren voor alle leeftijdsgroepen. In de toekomst zal het onderzoek naar deze specifieke vetten in (moeder)melk zich zeker nog verder ontwikkelen en zich ook richten op het bewijzen van de aanwijzingen dat deze beter zijn dan plantaardige bronnen.

 

 

De volledige studie is hier te lezen <link naar https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2104211>

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties