In het onderzoek naar de samenstelling en de rol van polaire lipiden zijn bijna 380 studies opgenomen. Dit onderzoek zet de kennis over polaire lipiden op een rij en maakt duidelijk dat er al enkele goed onderbouwde gezondheidsaspecten bekend zijn zoals op de hersenen en het immuunsysteem. Echter, in het algemeen is er meer onderzoek nodig naar de toepasbaarheid en de gezondheidsaspecten van de specifieke polaire lipiden in (moeder)melk.
Melk is een belangrijke bron van polaire lipiden. Dat geldt zowel voor koemelk als voor moedermelk. Deze lipiden blijken een rol te vervullen in veel verschillende gebieden. De structuur zorgt ervoor dat ze ingebouwd kunnen worden in celmembranen en een functie hebben in de stofwisseling. Er wordt aangenomen dat ze belangrijk zijn voor de hersenen, maag, darmen en huid. Ze worden aangetroffen in de hersenen van baby’s, ze helpen mogelijk infecties te bestrijden en mogelijk spelen ze een rol bij het beschermen van de darmen van een baby tegen de ernstige darmaandoening zoals necrotiserende enterocolitis (NEC).
Koemelk en moedermelk
De samenstelling van polaire lipiden in koemelk is in veel studies onderzocht. Er zijn grote verschillen in de concentraties en verschillende soorten lipiden afhankelijk van onder meer het runderras, de voeding van de koeien, de omgeving en duur en stadium van de lactatie. Ook bij moedermelk lijkt de hoeveelheid en soort polaire lipiden af te hangen van vele verschillende omstandigheden. Zo zijn er regionale verschillen in de samenstelling en maakt het stadium van borstvoeding uit. Er zijn verschillen tussen colostrum en latere moedermelk. Ook tijdens een voeding (voormelk of achtermelk) verschilt de concentratie en ook het tijdstip van de dag blijkt invloed te hebben. Verder speelt de voedingstoestand van de moeder een rol. Een aantal studies in de review laten een effect zien van voedingsdeficiënties op de lipidensamenstelling van de moedermelk. Wat de consequenties hiervan zijn voor de gezondheid van de baby moet echter verder onderzocht worden.
Conclusie
Volgens de onderzoekers toont hun review aan dat polaire lipiden uit melk belangrijke voedingsstoffen zijn, die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren voor alle leeftijdsgroepen. In de toekomst zal het onderzoek naar deze specifieke vetten in (moeder)melk zich zeker nog verder ontwikkelen en zich ook richten op het bewijzen van de aanwijzingen dat deze beter zijn dan plantaardige bronnen.
De volledige studie is hier te lezen <link naar https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2022.2104211>