In de afgelopen vier jaar is het aantal veganisten in Europa verdubbeld. Eerdere studies suggereerden dat vrouwen met een meer plantaardig eetpatroon die borstvoeding geven hun consumptie van dierlijke producten zouden moeten verhogen om tekorten in moedermelk te voorkomen. De resultaten uit deze studie laten zien dat moedermelk van vrouwen met een veganistisch eetpatroon evenveel vitamine B2 en carnitine bevat als moedermelk van vrouwen die niet veganistisch eten. Baby’s die moedermelk krijgen van “vegan” moeders hebben dus waarschijnlijk geen verhoogd risico op een tekort aan vitamine B2 en carnitine, terwijl je dat misschien wel zou verwachten als je weet dat hun moeders geen dierlijke producten nuttigen, zo concluderen de onderzoekers.
Opvallende bevinding
De onderzoekers bepaalden de concentraties vitamine B2 en carnitine in moedermelk én in het bloed van 25 vrouwen met een veganistisch eetpatroon. Ze vergeleken dit met de moedermelk en het bloed van 25 vrouwen die wel dierlijke producten eten. Uit de resultaten bleek dat beide groepen dezelfde vitamine B2-concentratie hadden, zowel in bloedserum als in moedermelk. Wel was de concentratie carnitine in het bloed van veganistische vrouwen veel lager dan bij de vrouwen die wel dierlijke producten eten. Terwijl deze concentratie in de moedermelk juist vergelijkbaar was. Hoofdonderzoeker Hannah Juncker: ‘Dat is een opvallende bevinding omdat je bij een lage bloedconcentratie bij de moeder ook weinig carnitine in moedermelk zou verwachten. Een mogelijke verklaring is dat de borstklier de carnitineconcentratie toch op peil weet te houden. Maar hoe dit kan, weten we niet precies.’
Vitamine B2 en carnitine
Vitamine B2 is essentieel voor allerlei biologische processen in het lichaam. Eerdere studies hebben laten zien dat een tekort aan vitamine B2 bij een baby kan leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen en oogproblemen. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling. Een tekort aan carnitine kan bij een pasgeborene in ernstige gevallen leiden tot een lage bloedsuikerspiegel of problemen met het hart of de hersenen.
Bron: Amsterdam UMC