Voor baby’s die veel te vroeg (28-32 weken) of extreem vroeg (<28 weken) geboren zijn, is de juiste voeding heel belangrijk, maar ook gecompliceerd. Hun onrijpe maagdarmstelsel kan vaak nog geen complete voedingen verwerken. Daarnaast missen zij de opbouw van voedingsreserves in het laatste trimester van de zwangerschap, waardoor adequate voeding na de geboorte extra belangrijk is. In haar promotieonderzoek keek arts Lisa Hortensius hoe prematuren het best gevoed kunnen worden voor een optimale hersenontwikkeling.
Vooral bewijs uit dieronderzoek
In een systematische review vond zij in diermodellen veel voedingscomponenten zoals bepaalde aminozuren en eiwit, vet, vitamines en mineralen die een positief effect hebben op de hersenontwikkeling of neurologische ontwikkeling. Gerandomiseerde klinische studies bij kinderen ondersteunen deze resultaten niet en is er geen duidelijk bewijs voor het gunstige effect van bepaalde voedingsstoffen.
Macronutriënten
Hortensius deed ook retrospectief onderzoek, naar het effect van de inname van macronutriënten op witte-stof-ontwikkeling in de hersenen en neurologische ontwikkeling tot de schoolleeftijd. Hieruit bleek dat een hogere eiwitinname in de eerste 28 dagen na de geboorte is geassocieerd met verbeterde witte stof-ontwikkeling rondom de uitgerekende datum. De inname van vet en calorieën maakte geen verschil. Tegen de tijd dat de kinderen de schoolleeftijd hadden (5 à 6 jaar) was er geen associatie meer tussen de inname van vet, eiwit en calorieën in de eerste 28 dagen en de neurologische ontwikkeling.
DHA
Bij verdere analyse van gegevens uit een eerder uitgevoerde gerandomiseerde klinische trial is gekeken naar de invloed van vetzuren en groeifactoren. Hieruit kwam een positieve associatie naar voren tussen de serumspiegels van het omega-3-vet docosahexaeenzuur (DHA) en IGF-1 tijdens de eerste 28 dagen en het hersenvolume rondom de uitgerekende datum.
NutriBrain studie
Op basis van deze uitkomsten wordt nu een grotere studie uitgevoerd. In de NutriBrain studie kijken onderzoekers naar de invloed van 3 componenten (probiotica, prebiotica en glutamine) op de ontwikkeling van de witte stof op de leeftijd van 36 weken. De onderzoekers hopen dat deze combinatie van voedingscomponenten inflammatie en infectie en daaruit volgende witte stofschade kan verminderen en zo de ontwikkeling van prematuur geboren kinderen verbetert.
Bron: Universiteit Utrecht