Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) geeft gemeenten, organisaties in het sociaal domein en in de zorg handvatten om een breed en samenhangend beleid te voeren rondom gezonde voeding. Op deze manier krijgen professionals in het sociaal domein en zorgdomein meer aandacht voor een gezond voedingspatroon en specifiek het voorkomen en verminderen van ondervoeding bij ouderen.
Dubbele vergrijzing
Ondervoeding bij ouderen is in Nederland een onderschat probleem met grote gevolgen voor het dagelijkse functioneren en een grotere kans op valincidenten door verlies van spiermassa en spierkracht. Een op de vijf thuiswonende 75-plussers is ondervoed. Onder ouderen die thuiszorg ontvangen is dit zelfs 30% tot 40%. Ook stijgt het aantal ouderen met ondervoeding door de dubbele vergrijzing: men wordt gemiddeld ouder en het totaal aantal ouderen neemt toe.
GALA en ondervoeding
Hoe eerder ondervoeding wordt gesignaleerd, hoe beter het te behandelen is. Nóg beter is het voorkomen van ondervoeding bij ouderen. Doel is het stimuleren van zelfredzaamheid en behoud van eigen regie van ouderen. Een integrale aanpak van ondervoeding bij ouderen zal de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. GALA biedt het fundament voor een lokaal gezondheidsbeleid. Daarbij zijn samenwerking en goede overdracht essentieel.
Interventie Goed Gevoed Ouder Worden
De interventie Goed Gevoed Ouder Worden is opgenomen in Loket Gezond Leven van het RIVM. Dit initiatief van het Kenniscentrum Ondervoeding is gericht op zowel ouderen en hun naasten als op professionals werkzaam in het sociaal domein en eerstelijns zorgverleners. Gemeenten kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring van de expertgroep “Diëtisten Goed Gevoed Ouder Worden” van het Kenniscentrum Ondervoeding. Zij hebben de kennis en ervaring om gemeenten op weg te helpen.