VNFKD

Nederlands onderzoek: COVID-19 leidt tot langdurige aan voeding gerelateerde klachten

Nieuws

Wat is de voedingsproblematiek bij een COVID-19 infectie? Om daar inzicht in te krijgen is door het Amsterdam UMC en de Wageningen Universiteit (WUR) onderzoek gedaan bij patiënten. Binnen dit zogenoemde COVOED-onderzoek zijn gegevens verzameld door diëtisten uit de eerstelijnszorg. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Eerstelijns zorg

De onderzoekers bestudeerden in het COVOED onderzoek al eerder de voedingsproblemen en voedingstoestand bij patiënten die in de periode van 27 april tot en met 31 december 2020 waren opgenomen in het ziekenhuis met een COVID-19 infectie. Binnen dit onderzoek zijn nu ook de gegevens beoordeeld van 246 patiënten herstellende van COVID-19, die in dezelfde periode behandeld zijn door een diëtist in de eerstelijns zorg. Van deze groep is 43% tijdens de periode van infectie opgenomen geweest in het ziekenhuis, waarvan de helft op de IC. De overige patiënten (57%) hebben de infectie thuis doorgemaakt.

Meest voorkomende aan voeding gerelateerde klachten

Bijna alle patiënten van de onderzoeksgroep hadden een of meer aan voeding gerelateerde klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

  • verminderde eetlust (58%)
  • benauwdheid (56%)
  • veranderde smaak (53%)
  • smaakverlies (51%)
  • een vol gevoel (45%)
  • misselijkheid (28%)

Na een consult bij de diëtist verbeterden deze klachten geleidelijk, maar bleven vaak nog maanden aanhouden. Na 4 tot 6 maanden waren veranderde smaak, smaakverlies en benauwdheid de meest voorkomende klachten.

Onbedoeld gewichtsverlies

Bij het grootste deel van de patiënten kwam onbedoelde gewichtsafname voor. Ongeveer een kwart van de patiënten viel onbedoeld 5 tot 10 kilo af, bij ruim een op de acht was er sprake van meer dan 10 kilo onbedoeld gewichtsverlies. Bij ruim een derde van de patiënten was het lichaamsgewicht (weer) toegenomen in de maand voor het eerste consult. Van de totale groep had 44% van de patiënten een verhoogd risico op sarcopenie (afname van spiermassa bij ouderen). De gemiddelde BMI bij het eerste dieetconsult was 28 kg/m2 en het grootste deel van de patiënten (67%) had overgewicht of obesitas.

Behandeling en aanbevelingen

Bijna de helft van de patiënten kreeg een medische drinkvoeding voorgeschreven. Bij 80% was ook een fysiotherapeut betrokken.

De belangrijkste aanbevelingen die volgen uit de resultaten zijn volgens de onderzoekers:

  • Sarcopenie is een veelvoorkomend probleem bij COVID-19 patiënten. Het meten van de lichaamssamenstelling is noodzakelijk om dit te kunnen vaststellen en te kunnen evalueren.
  • De frequent optredende voedingsklachten maken dat multidisciplinaire aandacht noodzakelijk is voor deze klachten, gewichtsverlies en het risico op sarcopenie.
  • Een multidisciplinaire aanpak kan het herstel van de patiënt bij COVID-19 bevorderen.

Meer informatie zie factsheet Eerstelijns diëtistische zorg voor patiënten met COVID-19.

 

Bron: Journal of Human Nutrition and Dietetics

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties