VNFKD

Nationale borstvoedingsweek: symposium borstvoeding

Nieuws

Er was grote belangstelling voor het symposium bij vooral JGZ-verpleegkundigen, lactatiekundigen, JGZ-artsen en kraamverzorgenden vanuit het hele land. Hester Rippen, voorzitter van de Landelijke Borstvoedingsraad, noemde het symposium daarom bij voorbaat al een succes. De diverse sprekers gaven vanuit verschillende invalshoeken hun kijk op borstvoeding. De opname van het minisymposium is tot het einde van jaar via deze link nog te bekijken.

Borstvoeding was niet altijd gewoonte

Alhoewel vaak de indruk bestaat dat kinderen vroeger altijd de borst kregen, is het tegendeel waar. Er waren grote groepen vrouwen die hun kinderen geen borstvoeding gaven en ze voedden met melk of pap. Alternatieven zoals de volledige zuigelingenvoeding van tegenwoordig waren er nog niet. Dat bleek uit de presentatie van historica en journalist Geertjes Dekkers die een beeld schetste van de babyvoeding-gewoontes in de 19e eeuw. Het was toen helemaal niet gebruikelijk om kinderen altijd moedermelk te geven. Reden hiervoor was enerzijds dat vooral in lage sociale klassen moeders aan het werk moesten en er geen ruimte was het kind mee te nemen. Aan de andere kant bestond er een wantrouwen over borstvoeding omdat men dacht dat het ziektes kon overbrengen of dat als een vrouw emotioneel was het kind ziek kon worden van moedermelk. Wel waren er diverse artsen die zich zorgen maakten over de voeding van de pasgeborenen en juist probeerden moeders over te halen borstvoeding te gaan geven. In de 19e eeuw was de kindersterfte hoog: gemiddeld stierf één op de vijf zuigelingen. Al had dat niet alleen met wel of geen borstvoeding te maken, ook hygiënische omstandigheden, het ontbreken van vaccinaties en antibiotica speelden een rol.

Stress nadelig voor kwaliteit moedermelk

‘Stress beïnvloedt de samenstelling van moedermelk nadelig.’ Dat stelde dr. Aniko Korosi, Associate Professor, Swammerdam Institute for Life Science. Zij presenteerde de uitkomsten van haar onderzoek van onder meer de gegevens van het Amsterdams Borstvoedingsonderzoek. Hieruit blijkt dat de samenstelling van moedermelk verandert als de moeder stress ervaart. Bij stress bevatte de melk van de moeders minder langeketen meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 3 en 6). Vooral het gehalte aan omega 6 was lager bij de vrouwen die stress hadden. Tegelijkertijd steeg het aminozuurgehalte van de borstvoeding en veranderde de bacteriesamenstelling van de moedermelk. Korosi’s conclusie is dat er wellicht met gerichte stressreductie maatregelen en met dieetadviezen voorkomen kan worden dat de samenstelling van moedermelk verandert.

Werk en borstvoeding

Veel vrouwen stoppen met borstvoeding geven als ze weer aan het werk gaan. Sjoukje van Dellen, Postdoctoral Researcher, vertelde over haar promotieonderzoek naar het faciliteren van de vaak lastige combinatie van borstvoeding en werk. Daarbij spitste ze de presentatie vooral toe op hoe de inrichting en sfeer van een kolfruimte invloed heeft op de intentie van vrouwen om borstvoeding te blijven geven. Wettelijk zijn er eisen aan een kolfruimte, maar uit haar onderzoek blijkt dat dit een soort minimumeisen zijn. Het lijkt erop dat als de kolfruimte aantrekkelijker is en meer comfort biedt, vrouwen meer geneigd zijn langer borstvoeding te geven.

Hechting en manier van voeden

‘Hoe een kind gevoed wordt, via borst of via fles, maakt voor hechting niet uit’, vertelde Marilène de Zeeuw, Klinisch psycholoog/psychotherapeut. ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de manier van voeden invloed heeft op de hechting.’ Zij vindt dat zelf een geruststellende gedachte voor alle vrouwen die flesvoeding geven en zich daarover schuldig voelen. Verbinding en hechting heeft volgens De Zeeuw meer te maken met je fijn voelen bij elkaar. ‘Borstvoeding levert wel voorwaarden voor verbinding omdat nabijheid tussen moeder en kind erbij inbegrepen is. Maar met wat aandacht is dat ook met de fles te regelen’, aldus De Zeeuw.

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties