VNFKD

Multidisciplinaire aanpak nodig bij kauw- en slikstoornissen door COVID-19

Nieuws

Onderdiagnose dysfagie

Dysfagie kan een enorme impact hebben op de patiënt en kan leiden tot ondervoeding, depressie, verminderde levenskwaliteit en verhoogd risico op mortaliteit.1 In de COVOED-studie, een COVID-19 cohort in Amsterdam UMC, had 14% van de cohort slikproblemen en 7% kauwproblemen.2 In een COVID-19 revalidatiecentrum had zelfs meer dan 90% van de populatie dysfagie.3 Kauw- en slikstoornissen worden echter niet als dusdanig door de patiënt of zorgverlener herkend. Bij meer dan 60% van de mensen met dysfagie wordt het niet gediagnosticeerd.4 Als de patiënten zelf herkennen dat het kauwen moeilijker gaat, gaan ze zelf gaandeweg hun dieet aanpassen. Ze gaan harde/taaie voeding vermijden uit angst om te verslikken en te hoesten.

Fysiotherapeut, diëtist en logopedist

De voedingstoestand van een patiënt met dysfagie kan alleen verbeterd worden door een adequate voedings- en vochtinname. Vaak is hierbij medische voeding noodzakelijk. De samenwerking van het multidisciplinaire team, inclusief de diëtist, fysiotherapeut en logopedist is hierbij cruciaal. Diëtist Gerrie Alma: ‘Wanneer beter worden een (top)sport op zich is, dan heb je dus ook een topteam nodig om je te begeleiden. De fysiotherapeut is belangrijk voor het opbouwen of behouden van de kracht van de patiënt, wat alleen effectief zal zijn bij een adequate voedings- en vochtinname. Daarnaast ondersteunt de logopedist de patiënten met dysfagie met slikoefeningen en samen met de diëtist wordt er gezorgd voor de meest veilige voedings- en vochtconsistentie en voor een adequate inname.’ ‘Het samenwerken met andere disciplines zorgt zowel voor een bredere behandelaanpak als verhoogde therapietrouw,’ vult diëtist Rebekka Beukers aan. ‘ : Behandelaren zorgen dat adviezen complementair en niet tegenstrijdig zijn. Dit is waardevol voor de patiënt en de naasten.’

IDDSI

Voor het beschrijven van aangepaste voedingsconsistenties en verdikte vloeistoffen bestaat sinds enige tijd het “International Dysphagia Diet Standardisation Initiative” (IDDSI).5 Dit is een framework met internationaal gestandaardiseerde terminologie en definities om aangepaste consistentie te beschrijven. Voor meer informatie, zie www.iddsi.org

 

Literatuur
  1. Zuercher P, Moret CS, Dziewas R, Schefold JC. Dysphagia in the intensive care unit: epidemiology, mechanisms, and clinical management. Crit Care. 2019;23(1):103.
  2. Wierdsma NJ, Kruizenga HM, Konings LA, Krebbers D, Jorissen JR, Joosten MI, van Aken LH, Tan FM, van Bodegraven AA, Soeters MR, Weijs PJ. Poor nutritional status, risk of sarcopenia and nutrition related complaints are prevalent in COVID-19 patients during and after hospital admission. Clin Nutr ESPEN. 2021 Jun;43:369-376.
  3. Brugliera L, Spina A, Castellazzi P, et al. Nutritional management of COVID-19 patients in a rehabilitation unit. Eur J Clin Nutr 2020; 74:860–863
  4. Peñalva-Arigita A, Prats R, Lecha M, Sansano A, Vila L. Prevalence of dysphagia in a regional hospital setting: Acute care hospital and a geriatric sociosanitary care hospital: A cross-sectional study. Clin Nutr ESPEN. 2019 Oct;33:86-90.
  5. The IDDSI Framework and Descriptors are licensed under the CreativeCommons Attribution-Sharealike 4.0 International License

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties