Medische voeding wordt ingezet bij bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, volwassenen, baby’s en (jonge) kinderen met specifieke voedingsbehoeften. Het is geïndiceerd als gewone (aangepaste) voeding en andere producten van bijzondere voeding niet meer voldoende zijn om in de voedingsbehoefte te voorzien bij ziekte, voedselallergie of bijvoorbeeld aandoeningen gerelateerd aan ouderdom. Medische voeding wordt door een diëtist of arts geadviseerd. Gebruik kan plaatsvinden in een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, revalidatie-instelling of in de thuissituatie. Medische voeding in de vorm van drinkvoeding of sondevoeding levert extra voedingsstoffen, zoals energie, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, die het lichaam dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Medische voeding kan ook aangepaste nutriënten bevatten (denk aan allergieën) of kan voedingsstoffen in een aangepaste consistentie leveren. Medische voeding kan zo de balans tussen de behoefte en de inname van voedingsstoffen ondersteunen.
Wettelijke eisen
Medische voeding moet aan Europese wettelijke eisen voldoen en moet onder medisch toezicht worden gebruikt. Er gelden strenge kwaliteits- en veiligheidseisen. In Nederland hebben veel fabrikanten van medische voeding zich verenigd in de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD). De VNFKD bestaat sinds 1961 en behartigt de gemeenschappelijke belangen van haar leden op het gebied van kinder- en dieetvoedingsmiddelen. De VNFKD biedt de aangesloten ondernemingen een platform voor informatie-uitwisseling en overleg over zaken die de branche raken. Ook is VNFKD de spreekbuis met betrekking tot onderwerpen waarover de bedrijven een gemeenschappelijk standpunt hebben. De gezamenlijke leden hebben de input geleverd voor het casusboekje “Medische voeding in de praktijk”.
Vraag hier het casusboekje Medische voeding in de praktijk” aan vnfkd@vnfkd.nl