Alle patiënten die meer dan 48 uur op de intensive care (IC) verblijven, hebben een hoog risico op ondervoeding. Daarom moet medische voeding bij iedere IC-patiënt overwogen worden, zeker bij een verblijf van meer dan 48 uur. Dat is de belangrijkste aanbeveling uit de herziene voedingsrichtlijn voor de IC van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN).
Medische voeding
Medische voeding is er in de vorm van drinkvoeding, sondevoeding en parenterale voeding (via een infuus). Als de patiënt zelf kan eten en drinken, verdient dat altijd de voorkeur. Drinkvoeding kan dan helpen om de verhoogde behoefte aan eiwit en energie te halen. In de herziene richtlijn staat ook wanneer sondevoeding ingezet kan worden. En als sondevoeding niet mogelijk is, biedt parenterale voeding uitkomst. De herziene richtlijn bevat handige stroomschema’s waarmee zorgprofessionals precies kunnen zien welke medische voeding wanneer en voor welke patiënt geadviseerd wordt.
Eiwit
Op de IC is vooral de behoefte aan eiwit verhoogd. Terwijl gezonde volwassenen voldoende hebben aan 0,83 g eiwit per kg lichaamsgewicht, is de eiwitbehoefte van een patiënt op de IC met ruim 50% toegenomen tot 1,3 g per kg lichaamsgewicht. Medische voeding kan ingezet worden om deze verhoogde behoefte te halen.
Bron: Clinical Nutrition