Een artikel in het tijdschrift Clinical Nutrition (februari 2024) beschrijft de ontwikkeling van de Malnutrition Awareness Scale (MAS): een instrument om bij thuiswonende ouderen te meten of ze zich bewust zijn van het risico op ondervoeding. Dat ouderen zich bewust zijn van dit risico is nodig. Ondervoeding bij ouderen ontwikkelt zich vaak thuis en heeft als gevolg dat veel ouderen al ondervoed zijn bij een opname in ziekenhuis of verpleeghuis. In Europa is ongeveer 8,5% van de thuiswonende ouderen ondervoed. Tot op heden was er geen goed instrument om op een objectieve en kwantitatieve manier het bewustzijn van het risico op ondervoeding bij ouderen die thuis wonen te meten.
22 vragen
De MAS werd ontwikkeld op basis van het zogenoemde I-Changemodel dat uitgaat van een pre-motivatiefase (oftewel awareness fase) die voorafgaat aan de fase van motivatie, die nodig is om actie en gedragsverandering te laten plaatsvinden. In die pre-motivatiefase speelt kennis een rol, samen met het waarnemen van signalen, risicoperceptie en bewustzijn van de risico’s. De uiteindelijk ontwikkelde vragenlijst bevat 22 items. De lijst bevat bijvoorbeeld stellingen als “Het is gezond om onbedoeld af te vallen als je te zwaar bent” of “Zou u het merken als u één of twee weken niet voldoende zou eten?”. De score op de MAS kan variëren van 0 tot 22, waarbij 0 staat voor een laag bewustzijn van ondervoeding en 22 voor een hoog bewustzijn van ondervoeding.
De MAS is in eerste instantie getest bij kleinere groepen, bijgeschaafd en uiteindelijk in een grote groep ouderen (n=216) getest. Hieruit blijkt dat de ouderen maximaal 18 minuten nodig hadden om de vragen te beantwoorden. Het overgrote deel (83%) vond de vragen (zeer) begrijpelijk en 80% vond het niet moeilijk of vervelend om de vragen te beantwoorden.
Bron: Clinical Nutrition