In een prospectieve studie is onderzocht of een eenvoudige score bij ziekenhuisopname kan voorspellen hoe lang de opname gaat duren en wat het overlijdensrisico is. Deze zogenoemde CONUT-studie (Controlling NUTritional status) werkt met een CONUT-score die is gebaseerd op bloedwaarden die vaak routinematig bepaald worden bij opname: totaal cholesterol, albumine en lymfocyten. Deze score is volgens de onderzoekers een maat voor de voedingsstatus en bleek inderdaad een goede voorspeller voor zowel het overlijdensrisico als de lengte van ziekenhuisopname. Zo was de ziekenhuisopname bij patiënten met een lage CONUT-score (goede voedingsstatus) gemiddeld 6,5 dagen, tegenover 9,9 dagen bij patiënten met een hoge CONUT-score (slechte voedingsstatus).
Medische drinkvoeding
In het onderzoek is ook gekeken naar de effecten van het binnen 48 uur na opname voorschrijven van energie- en eiwitrijke drinkvoeding, sondevoeding of parenterale voeding (via infuus). Dit bleek gepaard te gaan met een verlaging van het risico op overlijden tijdens de ziekenhuisopname van 88%. Volgens de onderzoekers is dit resultaat vergelijkbaar met dat van een eerdere gerandomiseerde klinische studie (RCT) onder ruim 2.000 patiënten met risico op ondervoeding. Vroege voedingsinterventie zorgde daar niet alleen voor een daling van de sterfte, maar leidde ook tot betere klinische uitkomsten. Toch is meer onderzoek nodig naar deze relatie.
Ondervoeding
Veel patiënten zijn volgens de onderzoekers bij opname in het ziekenhuis ondervoed of lopen het risico daarop. Ondervoeding is een onafhankelijke risicofactor voor een slecht herstel na een operatie en houdt verband met een verhoogd risico op infecties, slechte wondgenezing en doorliggen (decubitus). Ook gaat het gepaard met een langere ziekenhuisopname. Toch is er in de klinische praktijk nog weinig aandacht voor het bepalen van de voedingsstatus van patiënten en wordt de diagnose ondervoeding nog altijd vaak gemist bij een ziekenhuisopname, aldus de onderzoekers. De resultaten van hun onderzoek onderstrepen het belang van het screenen op ondervoeding.
Bronnen: NutraIngredients en Nutrients