VNFKD

Lager risico op overlijden bij vroege voedingsinterventie in ziekenhuis?

Nieuws

In een prospectieve studie is onderzocht of een eenvoudige score bij ziekenhuisopname kan voorspellen hoe lang de opname gaat duren en wat het overlijdensrisico is. Deze zogenoemde CONUT-studie (Controlling NUTritional status) werkt met een CONUT-score die is gebaseerd op bloedwaarden die vaak routinematig bepaald worden bij opname: totaal cholesterol, albumine en lymfocyten. Deze score is volgens de onderzoekers een maat voor de voedingsstatus en bleek inderdaad een goede voorspeller voor zowel het overlijdensrisico als de lengte van ziekenhuisopname. Zo was de ziekenhuisopname bij patiënten met een lage CONUT-score (goede voedingsstatus)  gemiddeld 6,5 dagen, tegenover 9,9 dagen bij patiënten met een hoge CONUT-score (slechte voedingsstatus).

Medische drinkvoeding

In het onderzoek is ook gekeken naar de effecten van het binnen 48 uur na opname voorschrijven van energie- en eiwitrijke drinkvoeding, sondevoeding of parenterale voeding (via infuus). Dit bleek gepaard te gaan met een verlaging van het risico op overlijden tijdens de ziekenhuisopname van 88%. Volgens de onderzoekers is dit resultaat vergelijkbaar met dat van een eerdere gerandomiseerde klinische studie (RCT) onder ruim 2.000 patiënten met risico op ondervoeding. Vroege voedingsinterventie zorgde daar niet alleen voor een daling van de sterfte, maar leidde ook tot betere klinische uitkomsten. Toch is meer onderzoek nodig naar deze relatie.

Ondervoeding

Veel patiënten zijn volgens de onderzoekers bij opname in het ziekenhuis ondervoed of lopen het risico daarop. Ondervoeding is een onafhankelijke risicofactor voor een slecht herstel na een operatie en houdt verband met een verhoogd risico op infecties, slechte wondgenezing en doorliggen (decubitus). Ook gaat het gepaard met een langere ziekenhuisopname. Toch is er in de klinische praktijk nog weinig aandacht voor het bepalen van de voedingsstatus van patiënten en wordt de diagnose ondervoeding nog altijd vaak gemist bij een ziekenhuisopname, aldus de onderzoekers. De resultaten van hun onderzoek onderstrepen het belang van het screenen op ondervoeding.

Bronnen: NutraIngredients en Nutrients

 

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties