Als vader van vier opgroeiende kinderen weet Teun Thönissen heel goed welke uitdagingen er zijn voor ouders als ze hun kinderen gezond willen laten eten, met name als het gaat om tussendoortjes: ‘Het aanbod aan tussendoortjes in supermarkten is enorm, maar hoe maak je de gezonde keuze? Joannusmolen wil zich hard maken voor het anders en gezonder invullen van de tussendoormomenten. Daarnaast bouwen we ook graag aan een duurzame wereld voor de volgende generaties.’ Thönissen vindt dat de tussendoortjes bij veel gezinnen anders ingevuld kunnen worden. ‘Daar kunnen wij als bedrijf het verschil maken. We inspireren ouders graag met snacks op basis van granen en peulvruchten.’
Rijke geschiedenis
In 1894 werd in Heumen de molen Joannus gebouwd. Lang maalde deze molen op traditionele wijze graan. De molenaar leverde meel aan bakkers in de wijde omtrek. Thönissen: ‘Ons familiebedrijf nam in 1982 het stokje over van de toenmalige molenaar. Inmiddels hebben we twee productielocaties in Cuijck. Technologie en innovatie is onze inspiratie. We werken samen met hogescholen en universiteiten om tot nog betere producten te komen. Zo is extrusie een belangrijk proces geworden binnen ons bedrijf.’
Extrusie
Bij extrusie worden zachte gemengde ingrediënten door een opening in een geperforeerde plaat of matrijs geperst, om zo een vereiste vorm te produceren. Thönissen vertelt dat Joannusmolen deze techniek gebruikt bij de productie van tussendoortjes. ‘Een basis van granen en peulvruchten wordt geëxtrudeerd en vervolgens gecoat met een beetje olie en een groente- of fruitpoeder. Zo ontstaan luchtige en krokante snackjes die samen in een portieverpakking gaan. We maken deze tussendoortjes voor ons eigen merk Biobim, maar ook voor andere merken. Inmiddels zijn we voor deze “baby puffs” uitgegroeid tot de grootste producent van Europa. De tussendoortjes zijn tot en met Nieuw-Zeeland te koop.’
Goed voor de natuur
Om de krokante snacks houdbaar te houden, zijn verpakkingen nodig. Thönissen: ‘Jaarlijks rollen tientallen miljoenen zakjes de fabriek uit. We voelen de verantwoordelijkheid om te zorgen voor verpakkingen die goed beschermen en geen negatief effect hebben op het milieu. Het zou natuurlijk het leukst zijn als ik nu al kan zeggen dat we de verpakkingsproblematiek opgelost hebben, zover is het nog niet. Maar we zijn er met onze partners wel druk mee bezig. Zo gebruikt Joannusmolen zowel gerecycled karton als karton met het FSC keurmerk.’
Dat Joannusmolen wil bouwen aan een duurzame wereld blijkt ook uit het feit dat alle producten biologisch gecertificeerd zijn. ‘Wij behoorden tot de eerste lichting biogecertificeerde bedrijven in de jaren ‘80. En bijdragen aan meer biodiversiteit zit echt in ons DNA’, aldus Thönissen. Alle grondstoffen voor de producten van Joannusmolen worden biologisch geteeld en er worden dus geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daarnaast gebruikt Joannusmolen van oudsher duurzame windenergie van traditionele en moderne windmolens. Thönissen: ‘Ik ben overtuigd dat bouwen aan een duurzame wereld hand in hand kan gaan met commerciële doelen.’
Delen van kennis
Voor Thönissen is het logisch dat Joannusmolen aangesloten is bij VNFKD. ‘Als we alleen al kijken naar voedselveiligheid worden er veel normen gesteld en is er veel gaande. Wij sluiten daarom graag aan bij een vereniging waar veel kennis samenkomt. Daar kunnen wij van leren, maar we hopen er ook kennis en ervaring te brengen. Ik geloof sterk in het delen van kennis en het samen sterker worden. Door de samenwerking binnen VNFKD bereiken we als bedrijven ook meer bij ministeries en wetgevers. Door samen op te treden staan we sterker.’ Thönissen verwacht dat er op het gebied van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid nog veel vragen op bedrijven af gaan komen. ‘Samen kunnen we makkelijker tot oplossingen komen.’