De handreiking “Eten en drinken voor mensen met dementie in het verpleeghuis” geeft algemene informatie over de meest voorkomende problemen bij eten en drinken bij mensen met dementie. Denk aan onbedoeld gewichtsverlies, kauw- en slikproblemen en voedselweigering. Onbedoeld gewichtsverlies komt veel voor bij mensen met dementie. Het begint al vroeg, vaak al voordat men weet dat iemand dementie heeft. Bij ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding wordt meestal een energie- en eiwitrijk dieet aangeraden.
Medische voeding
Soms lukt het bij dementie niet om op de normale manier voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De arts of diëtist kan dan medische voeding aanraden. De diëtist kan bepalen welke soort en hoeveelheid geschikt is voor iemand met dementie.
Samenwerking
De handreiking is ontwikkeld door onafhankelijke experts, met hulp van enkele partnerorganisaties: Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Geriatrie en ouderen (DGO) Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Ergotherapie Nederland, Vilans en Alzheimer Nederland. Aanleiding voor het ontwikkelen van deze handreiking waren de vele vragen in de praktijk over dit onderwerp en het gebrek aan goed informatiemateriaal. Het doel van de handreiking is mantelzorgers te ondersteunen en te voorzien van betrouwbare en heldere informatie over de problemen die bij hun naasten met dementie in het verpleeghuis kunnen ontstaan. Daarnaast is de handreiking ook geschikt voor zorgprofessionals in het verpleeghuis. Bovendien kunnen zorgprofessionals de handreiking aanraden wanneer naasten meer willen weten over eten en drinken bij dementie.