De factsheets zijn vertaald door klinisch epidemioloog Miriam van der Werf en diëtist Emmelyne Vasse voor NESPEN, de Nederlandse tak van ESPEN. De overzichtelijke documenten mogen vrij gebruikt worden en zijn gratis te downloaden via de website van NESPEN.
Ondervoeding bij ziekte
De factsheet over ondervoeding bij ziekte geeft een handig overzicht van de prevalentie, oorzaken en consequenties van ziektegerelateerde ondervoeding. De prevalentie van ziektegerelateerde ondervoeding is hoog, zo blijkt uit de cijfers op de factsheet. Bij volwassen klinische patiënten is het risico op ondervoeding 24%, bij klinische patiënten boven de 70 jaar is dit al 37%. De factsheet is heel geschikt voor presentaties en als input voor beleidsstukken.
GLIM-criteria
De Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) focust op wereldwijde consensus over de belangrijkste diagnostische criteria voor ondervoeding bij volwassenen in de klinische setting. GLIM gebruikt twee stappen om ondervoeding te diagnosticeren en deze stappen staan overzichtelijk weergegeven op de factsheet over de GLIM-criteria. De eerste is het screenen door middel van een gevalideerde screeningstool, zoals SNAQ. De tweede is het toepassen van de GLIM-criteria, zoals verminderde spiermassa, lage BMI en inflammatie. Na deze tweede stap kan de ernst van de ondervoeding worden bepaald.
Bron: NESPEN