Borkent deed onder meer onderzoek naar ondervoeding in verpleeghuizen. Hij onderzocht hoe ouderen het verpleeghuis binnenkomen en wat er vervolgens binnen het verpleeghuis gebeurt. De uitslag was schokkend volgens Borkent: ‘Een groot deel van de ouderen komt flink ondervoed binnen. Meer dan een kwart had een lage BMI (Body Mass Index, red), dus de kans is groot dat ze in de laatste jaren thuis veel gewicht hebben verloren.’ Hij ontdekte ook dat als ouderen eenmaal in het verpleeghuis wonen, 15% ongewenst gewichtsverlies oploopt. Borkent: ‘Hoe meer gezondheidsproblemen ouderen hebben, hoe meer gewicht ze verliezen. Elke ziekte erbij vergroot het risico op ondervoeding met 8%.’ Borkent heeft één van de stellingen van zijn proefschrift aan dit onderwerp gewijd: ‘Bij ouderen die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis, zou de voedingstoestand al gemonitord moeten worden en indien nodig voedingsondersteuning geboden moeten worden.
Voedingsinname in verpleeghuis
Voor een onderdeel van het promotieonderzoek van Borkent hebben 20 studenten van de HAN in Nijmegen onderzoek gedaan naar de voedingsinname van 3 dagen van 186 mensen in verpleeghuizen. Het resultaat: bijna alle deelnemers aten te weinig en circa 80% haalde de aanbevelingen voor eiwit en energie niet. Bewoners die een eiwit- en energieverrijkte voeding kregen, scoorden iets beter, maar ook dan werden de aanbevelingen vaak niet gehaald. Borkent: ‘Ik wilde kijken hoeveel mensen eten en welke groepen het goed doen en welke wat minder. Maar het verschil met wat ze eten en zouden moeten eten, is zo groot, dat de ene groep het hooguit minder slecht doet dan de andere.’ In het proefschrift adviseert hij een nieuw voedingsbeleid in verpleeghuizen: een eiwit- en energieverrijkte voeding voor álle bewoners.
Bronnen: HAN en proefschrift “Malnutriton during the journey of ageing”