VNFKD

Dieet bij kinderen? Diëtist is essentieel!

Nieuws

Van de Nederlandse kinderen tussen 1 en 17 jaar krijgt 6 à 7% een dieet en nog eens 7% volgt een leefregel met betrekking tot voeding zoals vegetarisch eten. Dat vertelde dr. Anemone van den Berg (kinderarts-MDL in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht) tijdens het Nationale Voedingscongres op 14 maart in Veenendaal. Bij kinderen gaat het meestal om diëten vanwege een allergie of intolerantie, zoals een lactosebeperkt of glutenvrij dieet, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling. Van een vegetarisch dieet is sprake bij 2 à 3% van de kinderen en minder dan 1% eet veganistisch. Dit soort ‘restrictieve diëten’ kunnen volgens Van den Berg problemen geven, omdat kinderen een relatief hoge voedingsbehoefte hebben. Voor de groei en ontwikkeling hebben kinderen voldoende voedingsstoffen nodig. Ze besprak de belangrijkste aandachtspunten bij kinderen van enkele veel gebruikte diëten.

Vegetarisch en veganistisch

Er is niet één vegetarisch dieet, maar er zijn veel verschillende varianten, afhankelijk welke dierlijke producten allemaal worden weggelaten naast vlees en vis. Denk aan zuivel en eieren. Aandachtspunten bij vegetarische diëten zijn de eiwitkwaliteit, essentiële vetzuren, ijzer en vitamine B12. Bij een veganistisch dieet worden alle dierlijke producten weggelaten en dat betekent nog meer opletten dan bij vegetarische diëten. Een goed samengesteld veganistisch dieet kan volgens Van den Berg wel voor kinderen, mits er extra vitamine B12 en essentiële vetzuren worden gegeven. Extremere vormen van veganisme, zoals het rauwvoedseldieet en het macrobiotisch dieet zijn volgens haar niet geschikt voor kinderen vanwege risico’s op tekorten. Ook waarschuwt ze voor melkvervangers. De samenstelling van volledige zuigelingenvoeding is wettelijk vastgelegd. Maar thuisgemaakte mengsels en andere (fles)voedingen voldoen volgens Van den Berg niet voor kinderen.

Glutenvrij

Een glutenvrij dieet bevat volgens Van den Berg relatief veel eiwit, vet en zout en relatief weinig vezels. Er is een verhoogd risico op tekorten aan ijzer en B-vitamines als foliumzuur. Glutenvrije producten worden vaak niet verrijkt met deze microvoedingsstoffen. Een verwijzing naar een diëtist is nodig bij het volgen van een glutenvrij dieet, aldus Van den Berg.

Tips bij restrictieve diëten

Van den Berg gaf de volgende tips aan professionals die kinderen met restrictieve diëten zien:

  • Laat de kwaliteit van het dieet bepalen
  • Doe diagnostiek naar voedingsdeficiënties en suppleer zo nodig
  • Verwijs door naar diëtist of eetteam
  • Vervolg de groei en ontwikkeling

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties