VNFKD

Casus: vitamine B2-tekort bij zwangere die veganistisch eet

Nieuws

Een tekort aan vitamine B2 (riboflavine) tijdens de zwangerschap kan complicaties opleveren voor het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die veganistisch eten, hebben een verhoogd risico op een tekort aan verschillende essentiële nutriënten. Internationale richtlijnen bevelen aan dat veganistisch etende zwangeren een vitamine B12-supplement gebruiken. De richtlijnen beschrijven verder dat monitoring en/of een supplement nodig is voor vis(vetzuren), ijzer, zink, calcium en jodium. Een mogelijk risico op een tekort aan vitamine B2 wordt nog niet beschreven.

Vitamine B2

Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees en vleeswaren en in mindere mate in groente, fruit, brood en graanproducten. Riboflavine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening in het lichaam, met name in het proces van vrijmaken van energie uit macronutriënten. Bij een tekort ontstaan verschijnselen als huidafwijkingen bij de mond en de tong en ontstekingen bij de neus.

Casusbeschrijving

In de casus beschrijven de auteurs een zwangere vrouw die een strikt veganistisch dieet volgde tijdens de zwangerschap, met een onregelmatig gebruik van supplementen. Haar zoon werd geboren met een levensbedreigende lage bloedglucosewaarde (hypoglykemie) en lactaatacidose, als gevolg van een riboflavinedeficiëntie. Deze symptomen kwamen overeen met het beeld van stofwisselingsziekte MADD (multiple-acyl-CoA-dehydrogenase deficiëntie), maar er bleek geen sprake van de stofwisselingsziekte. Bij suppletie met riboflavine verbeterde de toestand van de baby snel. De moeder bleek ook een riboflavinedeficiëntie te hebben, ook al had ze geen van de bekende deficiëntieverschijnselen. Haar voeding bleek gemiddeld 0,46 mg vitamine B2 te bevatten, terwijl de aanbevolen hoeveelheid 1,9 mg per dag is voor zwangere vrouwen en 1,7 mg voor vrouwen die borstvoeding geven. Haar voeding bleek ook wat betreft vitamines A, D en B12 lager uit te komen dan de aanbevolen hoeveelheden.

Extra aandacht nodig in begeleiding

Er is een toenemend aantal vrouwen dat veganistisch eet, ook tijdens de zwangerschap. De auteurs publiceerden deze casusbeschrijving om aandacht te vragen voor het controleren van mogelijke tekorten bij een veganistisch voedingspatroon; niet alleen van al de bekende nutriënten, maar dus ook van riboflavine.

 

Bron: Neonatology

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties