VNFKD

Casus medische voeding in de praktijk: kanker

Nieuws

Kanker is een term die wordt gebruikt om een groep ziekten te beschrijven waarbij sprake is van een abnormale celgroei die elk deel van het lichaam kan binnendringen en zich van daaruit verder kan verspreiden. De diagnose kanker kan een levensveranderende gebeurtenis zijn voor zowel de patiënt als zijn naasten. Ondervoeding en cachexie (verlies van spierweefsel) treffen ongeveer 65 procent van de kankerpatiënten en kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren die verband houden met zowel de ziekte (bijvoorbeeld hypermetabolisme) als de behandeling ervan (bijvoorbeeld misselijkheid en smaakveranderingen).

Er is namelijk sprake van:

  • slechtere respons op kankerbehandeling
  • verhoogd risico op infecties
  • verhoogd risico op postoperatieve complicaties

En daarom hebben zowel ondervoeding als cachexie een negatieve invloed op de behandelresultaten.

Wat medische voeding kan doen

Vooruitgang in geneeskunde en technologie heeft tot gevolg dat meer mensen langer in leven blijven na een diagnose van kanker. De ziekte en de behandeling vragen extra energie en voedingsstoffen. Zowel ondervoeding als cachexie liggen op de loer. Het is klinisch bewezen dat medische voeding kankerpatiënten helpt hun voedingsstatus te verbeteren, wat kan leiden tot positievere behandelresultaten. Aanvullende drinkvoeding of sondevoeding (als zelf eten en/of drinken niet mogelijk is) leveren de benodigde voedingsstoffen, op een voor de patiënt haalbare manier.

Casus: Jonathan

Bij Jonathan (59) werd niet 1 maar 2 keer mantelcellymfoom gediagnosticeerd, een van de meest agressieve vormen van kanker en meestal niet te genezen met conventionele therapieën. Zijn eerste diagnose was een enorme schok voor hem en zijn naasten. Hij was pas 52 jaar en had altijd goed en gezond gegeten, en regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan. Tijdens Jonathans eerste ziekteperiode kreeg hij zowel chemotherapie als een stamceltransplantatie. Helaas kreeg hij een infectie, waardoor hij moeite had om eten en drinken binnen te houden. Hij ontdekte ook dat de chemotherapie smaakveranderingen veroorzaakte. Eten en drinken waar hij voorheen van genoot, smaakten nu onaangenaam voor hem. Zijn eetlust nam volledig af, maar hij wist dat goede voeding een belangrijk onderdeel van zijn herstel was. Hij begon af te vallen en er werd besloten aanvullende drinkvoeding te proberen om te helpen zijn gewicht op peil te houden. Zijn stamceltransplantatie had effect. Maar helaas keerde de kanker na 3 jaar terug. Dit keer kreeg Jonathan toegang tot CAR-T celtherapie, een innovatieve en veelbelovende nieuwe behandeling die onderdeel is van een klinische studie. Hij wilde er zelf ook alles aan doen om zijn kansen te verbeteren. Door zijn eerste ziekteperiode wist Jonathan dat kracht, fitheid en voeding echt konden helpen, dus vroeg hij zijn arts opnieuw naar medische voeding als aanvulling op zijn dagelijkse dieet. Op dit moment is Jonathan weer kankervrij en voelt hij zich fit en gezond.

Geïnteresseerd in meer casussen? Vraag hier het casusboekje “Medische voeding in de praktijk” aan

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties