Kanker is een term die wordt gebruikt om een groep ziekten te beschrijven waarbij sprake is van een abnormale celgroei die elk deel van het lichaam kan binnendringen en zich van daaruit verder kan verspreiden. De diagnose kanker kan een levensveranderende gebeurtenis zijn voor zowel de patiënt als zijn naasten. Ondervoeding en cachexie (verlies van spierweefsel) treffen ongeveer 65 procent van de kankerpatiënten en kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren die verband houden met zowel de ziekte (bijvoorbeeld hypermetabolisme) als de behandeling ervan (bijvoorbeeld misselijkheid en smaakveranderingen).
Er is namelijk sprake van:
- slechtere respons op kankerbehandeling
- verhoogd risico op infecties
- verhoogd risico op postoperatieve complicaties
En daarom hebben zowel ondervoeding als cachexie een negatieve invloed op de behandelresultaten.
Wat medische voeding kan doen
Vooruitgang in geneeskunde en technologie heeft tot gevolg dat meer mensen langer in leven blijven na een diagnose van kanker. De ziekte en de behandeling vragen extra energie en voedingsstoffen. Zowel ondervoeding als cachexie liggen op de loer. Het is klinisch bewezen dat medische voeding kankerpatiënten helpt hun voedingsstatus te verbeteren, wat kan leiden tot positievere behandelresultaten. Aanvullende drinkvoeding of sondevoeding (als zelf eten en/of drinken niet mogelijk is) leveren de benodigde voedingsstoffen, op een voor de patiënt haalbare manier.
Casus: Jonathan
Bij Jonathan (59) werd niet 1 maar 2 keer mantelcellymfoom gediagnosticeerd, een van de meest agressieve vormen van kanker en meestal niet te genezen met conventionele therapieën. Zijn eerste diagnose was een enorme schok voor hem en zijn naasten. Hij was pas 52 jaar en had altijd goed en gezond gegeten, en regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan. Tijdens Jonathans eerste ziekteperiode kreeg hij zowel chemotherapie als een stamceltransplantatie. Helaas kreeg hij een infectie, waardoor hij moeite had om eten en drinken binnen te houden. Hij ontdekte ook dat de chemotherapie smaakveranderingen veroorzaakte. Eten en drinken waar hij voorheen van genoot, smaakten nu onaangenaam voor hem. Zijn eetlust nam volledig af, maar hij wist dat goede voeding een belangrijk onderdeel van zijn herstel was. Hij begon af te vallen en er werd besloten aanvullende drinkvoeding te proberen om te helpen zijn gewicht op peil te houden. Zijn stamceltransplantatie had effect. Maar helaas keerde de kanker na 3 jaar terug. Dit keer kreeg Jonathan toegang tot CAR-T celtherapie, een innovatieve en veelbelovende nieuwe behandeling die onderdeel is van een klinische studie. Hij wilde er zelf ook alles aan doen om zijn kansen te verbeteren. Door zijn eerste ziekteperiode wist Jonathan dat kracht, fitheid en voeding echt konden helpen, dus vroeg hij zijn arts opnieuw naar medische voeding als aanvulling op zijn dagelijkse dieet. Op dit moment is Jonathan weer kankervrij en voelt hij zich fit en gezond.
Geïnteresseerd in meer casussen? Vraag hier het casusboekje “Medische voeding in de praktijk” aan