Algemeen
Bijna iedereen komt tijdens zijn leven op enig moment in aanraking met voeding voor specifieke groepen, zoals zuigelingenvoeding, babyvoeding, voeding voor medisch gebruik (medische voeding) of producten voor gewichtsbeheersing. Omdat deze producten vaak bedoeld zijn voor kwetsbare of zieke mensen is de veiligheid, kwaliteit en de juiste samenstelling van deze voedingen van groot belang.

Innovatie
Voeding voor specifieke groepen is wordt ontwikkeld voor bepaalde specifieke doelgroepen. Bedrijven werken samen met wetenschappers om producten te ontwikkelen, die voldoen aan volksgezondheidseisen, maar ook de juiste smaak en textuur hebben.
Voorbeelden van innovaties in de kindervoeding
- Er is zuigelingenvoeding voor gezonde baby's ontwikkeld met de toevoeging van 'lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren'. Ook kunnen vrije nucleotiden en speciale vezels worden toegevoegd aan zuigelingenvoeding, evenals prebiotica en probiotica.
Voorbeelden van innovaties in de medische voeding
- Voor baby's met een haperende groei of voor baby's die ondervoed zijn, zijn er producten met een hogere dichtheid aan energie, eiwit en micronutriënten.
- Specifiek voor baby’s met een koemelkallergie wordt voeding gemaakt op basis van melkeiwitten die volledig zijn gehydrolyseerd.
- Op het gebied van sondevoedingen is het huidige assortiment met eiwitrijke producten uitgebreid om zo beter te kunnen aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Zo kan er voor iedere patiënt de juiste hoeveelheid energie en eiwit worden gegeven.
- Patiënten-inzichten laten zien dat het volume soms een barrière kan zijn in het opdrinken van de volledige voorgeschreven hoeveelheid drinkvoeding. Innovatie heeft het mogelijk gemaakt dat er nu meer geconcentreerde drinkvoedingen op de markt zijn. Naast de flesjes van 200 ml zijn er ook kleinere flesjes van 125 ml drinkvoeding beschikbaar.
- Voedsel kan anders, minder of niet lekker smaken door ziekte (bijv. kanker) of veroudering. Dit kan als gevolg hebben dat er een verminderde eetlust kan optreden wat kan leiden tot of bijdragen aan (ziektegerelateerde) ondervoeding. Medische voedingen speciaal ontwikkeld voor patiënten die smaakveranderingen ervaren, kunnen patiënten ondersteunen in de dieetbehandeling van ondervoeding.