Voedzaam en gevarieerd eten helpt om fysiek én mentaal gezond te (blijven) leven. Dit geldt ook bij het ouder worden. Bij ouderen, ook als ze zelfstandig wonen, ligt echter ondervoeding op de loer. Gezondheidsprofessionals en mantelzorgers kunnen een rol spelen in het signaleren van ondervoeding bij ouderen. Daarnaast kunnen ze de ouderen helpen om voldoende te eten en te drinken om ondervoeding te voorkomen en te behandelen.
Dit kan door:
- Met de oudere in gesprek gaan over eetlust, boodschappen doen en koken.
- Vragen wat de oudere nodig heeft om voldoende en voedzaam te eten.
- Zorgen voor gevarieerd en eiwitrijk eten in huis, zoals melk, kaas, eieren, vlees, vis, gevogelte, noten, pinda’s, graan-, sojaproducten en peulvruchten.
- Samen met de oudere een test doen naar (het risico op) ondervoeding en dan bespreken of advies van de huisarts of diëtist nodig is. De test is hier te vinden.
Goed Gevoed Ouder Worden onderdeel van Loket Gezond leven
Goed Gevoed Ouder Worden is een campagne van het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) dat door het Kenniscentrum Ondervoeding is geïnitieerd. Goed Gevoed Ouder Worden is opgenomen in Loket Gezond Leven van het RIVM. Gemeenten kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring van de expertgroep “Diëtisten Goed Gevoed Ouder Worden” van het Kenniscentrum Ondervoeding. Zij hebben de kennis en ervaring om gemeenten op weg te helpen.
Rol VNFKD
VNFKD maakt deel uit van het Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO). Samen brengen we ondervoeding in Nederland onder de aandacht, zodat we dit beter kunnen herkennen en behandelen.