VNFKD

Soort eiwit belangrijk bij spierbehoud bij kanker

Nieuws

Er is wereldwijd steeds meer aandacht voor plantaardige voeding vanwege de positieve effecten op milieu en gezondheid. De auteurs van een opiniestuk met korte review van onderzoek naar de impact van eiwit op kanker in Clinical Nutrition zien die voordelen ook. Maar ze onderschrijven niet de steeds vaker gehoorde theorie dat een dieet zonder dierlijke eiwitten bij patiënten met kanker de tumorgroei zou remmen. Volgens de auteurs is er geen wetenschappelijk bewijs dat (dierlijke) voeding de tumorgroei stimuleert. Zij waarschuwen er in dit artikel zelfs voor dat drastische veranderingen in de voedselkeuze, zoals het weglaten van dierlijke eiwitbronnen, negatieve gevolgen kan hebben voor de kwaliteit en kwantiteit van de eiwitinname. En dat kan negatief zijn voor de instandhouding van spiermassa bij kanker en leiden tot meer ondervoeding. Ze pleiten voor een richtlijn die aangeeft wat de meest optimale eiwitsamenstelling is bij kanker om te voldoen aan de behoefte aan de diverse essentiële aminozuren. Volgens hen zou in deze richtlijn moeten staan dat minimaal 65 procent van de eiwitten bij kanker afkomstig moeten zijn uit dierlijke bronnen.

7 boodschappen over eiwit bij kanker

Het artikel geeft zeven belangrijke boodschappen mee als het gaat om eiwitinname bij mensen met kanker:

  1. Kankerpatiënten hebben een hogere eiwitbehoefte dan gezonde mensen.
  2. Dierlijke eiwitten zorgen voor een hogere anabole stimulans dan plantaardige eiwitten en zijn daarom geschikter voor het behouden van een gezonde spiermassa.
  3. Een combinatie van dierlijk (>65 procent) en plantaardig eiwit is waarschijnlijk de optimale verdeling voor het ondersteunen van de spiermassa en het voorkomen van ondervoeding tijdens de behandeling.
  4. Overstappen op een veganistisch eetpatroon is niet aan te raden gedurende de behandeling voor kanker.
  5. Tijdens de behandeling van kanker is de voedingsbehoefte anders dan bij een gezond persoon. De voedingsdoelen bij kanker kunnen dus ook niet gelijk gesteld worden aan die ter preventie van kanker of aan voedingsdoelen voor de periode na een behandeling.
  6. Theoretische argumenten dat voeding de tumorgroei stimuleert, worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en moeten dus niet de reden zijn om de voedselkeuze te veranderen.
  7. Mensen die reeds een plantaardig dieet volgen om persoonlijk of religieuze redenen kunnen ook tijdens de behandeling van kanker dit blijven doen, mits de voeding goed samengesteld is en op professionele wijze wordt begeleid.

 

Bron: Clinical Nutrition

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties