VNFKD

Genoeg eiwit tijdens ziekenhuisopname blijft een uitdaging

Nieuws

Prestatie-indicator ondervoeding

Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd heeft in 2007 kwaliteitsindicatoren ingevoerd over de zorg voor de ondervoede patiënt. De ziekenhuizen leverden daarvoor jaarlijks gegevens aan over het percentage ondervoede patiënten met een adequate eiwitinname op de 4e dag van ziekenhuisopname. Uit onderzoek blijkt nu dat voldoende eiwitintake een grote uitdaging is. In slechts 1 op de 5 ziekenhuizen krijgt meer dan 60% van de ondervoede patiënten genoeg eiwit binnen op de vierde opnamedag. Het Nederlandse onderzoek is een omvangrijke inventarisatie van de eiwitinname van bijna 340.000 ondervoede ziekenhuispatiënten in de periode 2009 tot en met 2019, gebaseerd op gegevens van de prestatie-indicator ondervoeding. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Nutrition.

Herkenning en behandeling van ondervoeding

De onderzoekers van Amsterdam UMC en de Stuurgroep Ondervoeding concluderen dat het een zeer moeilijke uitdaging blijft om te zorgen dat patiënten in het ziekenhuis voldoende eiwitinname hebben. Voortdurende aandacht is nodig om ondervoeding op de agenda te houden. Uit het onderzoek blijkt dat op de dag van opname gemiddeld 14-15 procent van de patiënten al ondervoed is. Ondervoeding komt het vaakst voor op de afdelingen geriatrie, oncologie, gastro-enterologie en interne geneeskunde. Op deze afdelingen is 27-38 procent van de patiënten ondervoed bij opname. Ondervoeding gaat gepaard met meer complicaties, verhoogde mortaliteit, langere duur van het ziekenhuisverblijf en hogere kosten. Vroegtijdige herkenning van ondervoeding, een optimaal afgestemd voedingsconcept, optimale multidisciplinaire samenwerking en voortdurende evaluatie zijn noodzakelijk om optimale voedingszorg te kunnen bieden in het ziekenhuis.

Nieuwe prestatie-indicator?

Met ingang van 2021 zijn de prestatie-indicatoren voor ondervoeding komen te vervallen. In de nieuwe indicatorenset zijn traditionele kwantitatieve data vervangen door meer kwalitatieve verbeterdoelen. Een voorbeeld van een verbeterdoel is “Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten”. Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld beschrijven hoe de overdracht van kwetsbare groepen aandacht krijgt, op welke wijze beleid wordt ingezet ter verbetering van de kwaliteit en hoe dit beleid wordt geëvalueerd. De Stuurgroep Ondervoeding pleit voor het opnemen van een indicator in 2023 die inzicht geeft in de kwaliteit van de transmurale voedingszorg door ziekenhuizen. Signaleren en behandelen van ondervoeding is immers bij uitstek een aandachtspunt dat in de keten opgepakt zou moeten worden en wat ook meetbaar is.

 

Bron: Clinical Nutrition

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties