VNFKD

Duurzame kindervoeding belangrijke macrotrend

Nieuws

Hoe vroeger hoe beter

Een optimale voeding is essentieel voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen en voor de gezondheid op de lange termijn. Maar het eetpatroon waarmee kinderen opgroeien heeft ook invloed op de gezondheid van de planeet. Het is de uitdaging de nutritionele aspecten en duurzaamheid hand in hand te laten gaan als het gaat om de voeding van kinderen. Duurzame voedingspatronen zijn gericht op een hoge consumptie van plantaardige, minimaal bewerkte voedingsmiddelen, liefst uit de regio, uit het seizoen en “fair-trade”. Hiermee wordt de ecologische voetafdruk van het voedingspatronen kleiner. Idealiter start zo’n voedingspatroon al zo vroeg mogelijk in het leven zodat kinderen eraan wennen wat samenstelling, smaak en textuur betreft.1,2

Meer plantaardig eiwit

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor kinderen. Het speelt een cruciale rol in de groei en ontwikkeling. Eiwit wordt vaak genoemd als de voedingsstof die beperkend kan zijn in een duurzaam eetpatroon bij jonge kinderen. Maar een teveel aan eiwit is ook zeker niet goed voor de gezondheid. Een duurzaam eetpatroon, bijvoorbeeld zoals voorgesteld door het Planetary Health Diet3, bevat maar een minimale hoeveelheid eiwit uit dierlijke bronnen, aangevuld met eiwit uit granen en peulvruchten. Overschakelen naar een volledig plantaardige voeding (veganistisch) wordt voor jonge kinderen niet aangeraden.4

Eiwitkwaliteit

Het is namelijk belangrijk om niet alleen te kijken naar de hoeveelheid eiwit maar ook naar de kwaliteit. Dat wil zeggen de verteerbaarheid en beschikbaarheid van essentiële aminozuren. Bij jonge kinderen zijn meer aminozuren essentieel dan bij volwassenen. Een combinatie van een beetje dierlijk eiwit (vlees, vis, zuivel) en plantaardig eiwit (peulvruchten, granen) in een maaltijd voor jongere kinderen kan zorgen voor een optimale combinatie op het gebied van eiwitkwaliteit en is dus een duurzamer alternatief.5

 

 

Literatuur <

  1. Towards a More Sustainable Nutrition: Complementary Feeding and Early Taste Experiences as a Basis for Future Food Choices – PubMed (nih.gov)
  2. Hoe ziet het Voedingscentrum de eiwittransitie? | Voedingscentrum
  3. The Planetary Health Diet
  4. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition – PubMed (nih.gov)
  5. Pulses and food security: Dietary protein, digestibility, bioactive and functional properties – ScienceDirect

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties