Het KWF heeft in totaal bijna 12 miljoen euro subsidie toegekend voor 16 onderzoeken naar beter leven met en na kanker. Bijna de helft (€5,1 miljoen) is afkomstig van de opbrengst van Alpe d’HuZes. In één van de onderzoeken gaat het UMCG in Groningen kijken wat het effect is van dieetbegeleiding bij hoofd-halskanker. Hiervoor heeft het KWF ruim een half miljoen subsidie beschikbaar gesteld.
Ondervoeding
Momenteel krijgen patiënten met hoofd-halskanker en een hoog risico op ondervoeding standaard dieetbegeleiding. Is zo’n begeleiding ook zinvol bij patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding? Dat gaat het UMCG in Groningen nu onderzoeken met 554.000 euro subsidie van het KWF.
Complicaties en bijwerkingen
Patiënten met hoofd-hals kanker die ondervoed zijn voordat hun behandeling begint, hebben vaker complicaties en bijwerkingen tijdens en na de operatie of radiotherapiebehandeling. Ook verlies van de spierkracht en spiermassa leidt tot meer complicaties en bijwerkingen. Vaak gaat dit verlies in spierfunctie samen met ondervoeding, maar niet altijd. Daarom gaat het UMCG onderzoeken of dieetbegeleiding voorafgaand aan de behandeling zinvol is bij patiënten met een laag of gemiddeld risico op ondervoeding én verlies van spierfunctie. De patiënten worden hiervoor 2 jaar gevolgd.
Lagere kosten
Onderzoeker en hoofd-halschirurg Inge Wegner van het UMCG verwacht dat dieetbegeleiding zal leiden tot minder en minder ernstige complicaties en bijwerkingen. Ze hoopt ook dat deze maatregelen leiden tot een hogere kwaliteit van leven, een kleinere kans op terugkeer van de kanker en een betere overleving. En dat deze adviezen leiden tot lagere kosten; ook doordat patiënten bijvoorbeeld eerder weer aan het werk kunnen of langer kunnen doorwerken.
Bron: UMCG