Kindervoeding
Voeding voor baby’s en peuters is specifiek bestemd voor baby’s van 0-12 maanden en peuters (jonge kinderen) in de leeftijd van 12-36 maanden. In de eerste levensjaren van een kind gaan de ontwikkelingen razendsnel. Zo verdriedubbelt het gewicht en verdubbelt de lengte van een baby in het eerste jaar. Voor een goede groei en ontwikkeling van baby’s en peuters is gezonde voeding vanaf het allereerste begin daarom van essentieel belang.
Kindervoeding
Voor baby's en peuters is gezonde, veilige en op de leeftijd afgestemde voeding van groot belang voor optimale groei en ontwikkeling. Vanwege snelle groei en het nog ontwikkelende immuunsysteem is het een kwetsbare doelgroep, met heel specifieke voedingsbehoeften. Juist daarom is het extra belangrijk dat het dagelijkse aanbod bestaat uit voedingsmiddelen die voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Daarnaast is heldere en passende informatievoorziening voor ouders, verzorgers en gezondheidsprofessionals cruciaal. Download hier de Nederlandse of Engelse VNFKD-brochure over kindervoeding.
Voeding voor baby’s en peuters is onder te verdelen in:
Voeding voor baby's en peuters (0 tot 3 jaar) | Zuigelingenvoeding (0 tot 12 maanden) | Volledige zuigelingenvoeding 0 tot 6 maanden |
Opvolgzuigelingenvoeding 6 tot 12 maanden | ||
Babyvoeding (vanaf 4-6 tot 36 maanden) | Bewerkte levensmiddelen op basis van granen | |
Kant en klare maaltijden, fruithapjes, etc. |
Borstvoeding is het best
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s tot tenminste de leeftijd van 6 maanden oud. Daar zijn de experts het over eens. Ook de VNFKD en haar leden onderschrijven deze boodschap. Moedermelk bevat vrijwel alle belangrijke voedingsstoffen die een baby nodig heeft en biedt bescherming tegen ziektes en infecties. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben alleen vitamine D en K extra nodig.
Zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding 0 - 12 maanden
Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s tot tenminste de leeftijd van 6 maanden oud. Als het door omstandigheden niet mogelijk is om borstvoeding te geven, dan is zuigelingenvoeding in de eerste 6 maanden het enige veilige en volwaardige alternatief. De samenstelling hiervan is grotendeels wettelijk vastgelegd. Deze zuigelingenvoeding voorziet in de voedingsbehoeften van baby's in de eerste 6 levensmaanden wanneer zij geen borstvoeding of aanvullende voeding krijgen. In Nederland zijn deze producten te koop onder de naam “volledige zuigelingenvoeding” of “zuigelingenmelk”.
Vanwege de veranderde voedingsbehoeften vanaf 6 maanden, zijn er andere wettelijke eisen voor zuigelingenvoeding voor baby’s van 6-12 maanden. Deze zuigelingenvoeding is speciaal bedoeld voor baby’s die ook passende aanvullende voeding krijgen. Het vormt het belangrijkste vloeibare bestanddeel van de steeds gevarieerder wordende voeding van deze baby’s. Deze producten zijn te koop onder de naam “opvolgzuigelingenvoeding” of “opvolgmelk” in Nederland.
Zuigelingenvoeding, ook wel flesvoeding genoemd, is één van de strengst gereguleerde voedingsmiddelen op de markt. Uitgebreide informatie over de diverse flesvoedingen is via onze leden (de fabrikanten) verkrijgbaar.
Babyvoeding
Vanaf de leeftijd van 4-6 maanden is het belangrijk dat baby’s leren om, naast borstvoeding en/of flesvoeding, andere voedingsmiddelen te eten en te drinken. Zij hebben meer energie en voedingsstoffen nodig. Daarom wordt er gestart met babyvoeding. In eerste instantie gaat het dan alleen nog maar om oefenhapjes, maar vanaf 6 maanden wordt het meer een onderdeel van de dagelijkse voeding. Ouders kunnen zelf babyvoeding maken in de vorm van fruit- of groentehapjes met verkruimelde (glutenvrije) babybiscuits of (glutenvrije) granen etc. Babyvoeding zoals fruithapjes, maaltijden in potjes of bordjes, biscuits en graanproducten, is kant-en-klaar te koop bij de supermarkt of drogist.
Om baby’s te laten wennen aan vaste voeding wordt babyvoeding in het begin in kleine hoeveelheden gegeven en vaak gepureerd. De textuur van de hapjes wordt langzaam steeds dikker en grover gemaakt. In een later stadium kan de babyvoeding ook stukjes bevatten.
Als een baby kennis maakt met veel verschillende smaken op vroege leeftijd, zal het ook op latere leeftijd meer diverse smaken waarderen. Variatie in de babyvoeding op jongere leeftijd resulteert vaak in een gevarieerder dieet op latere leeftijd.
Specifieke voedingsbehoeften voor 0-3 jaar
Voor een goede groei en ontwikkeling van baby's en jonge kinderen is een adequate voeding essentieel. In vergelijking met volwassenen hebben baby's en peuters een heel andere lichaamssamenstelling en daardoor een andere behoefte aan voedingsstoffen (micro- en macronutriënten).
In onderstaande tabel zijn de dagelijkse behoefte aan ijzer, eiwit en calcium toegelicht. Let wel, de gegevens zijn gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse behoefte van gezonde personen.
Een onevenwichtige voeding heeft ook effecten op de lange termijn. Er zijn steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat voeding tijdens de kinderjaren van grote invloed is op het ontstaan van ziekten op latere leeftijd. Aandacht voor een gezonde en gevarieerde voeding is daarom niet alleen op de zuigelingenleeftijd, maar ook in de peuterjaren van essentieel belang!
Klik hier voor wetenschappelijke publicaties.
Producten met vitamine D
Vitamine D is één van de vitamines die wordt toegevoegd aan specifieke voeding voor baby’s en peuters tot 3 jaar. Het gaat hierbij om volledige zuigelingenvoeding en opvolgmelk), en bepaalde babyvoeding (papjes op basis van granen en biscuits). Bij de meeste van deze producten is de toevoeging van vitamine D wettelijk verplicht via Europese regels. Het vitamine D gehalte ligt in deze producten tussen een vastgesteld minimum- en maximumgehalte en is specifiek afgestemd op de voedingsbehoeften van jonge kinderen.
Advies Gezondheidsraad
In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2012 nieuwe voedingsnormen opgesteld voor vitamine D. Ook adviseert de Gezondheidsraad welke groepen mensen gebaat zijn bij inname van extra vitamine D via supplementen.
Voor jonge kinderen (van 0-4 jaar) is het advies om elke dag een supplement van 10 microgram vitamine D te gebruiken ongeacht of er borst- of flesvoeding gegeven wordt. Zie voor meer details het rapport van de Gezondheidsraad.
Platform gezonde voeding 0-4 jarigen
Om te werken aan een gezonder eetpatroon voor 0-4 jarigen, hebben in 2011 de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD) het Platform gezonde voeding 0-4 jarigen opgericht. Alle partijen in deze publiek-private samenwerking ondersteunen het belang van betere voedingszorg voor kinderen van 0-4 jaar. Activiteiten van het Platform zijn onder andere het opstellen van gemeenschappelijke standpunten en aanbevelingen, waarbij preventie van over- en ondergewicht en het voorkomen van deficiënties centraal staan. Vervolgens is het doel om deze standpunten te vertalen naar praktische adviezen, die ook bruikbaar zijn voor de consument.
Meer informatie vindt u op de website van het Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar of Charter Gezonde Voeding