Laag energetische dieten


Laag energetische diëten of energiebeperkte diëten bevatten speciaal samengestelde producten, die vallen onder de Producten voor bijzondere voeding en die bestemd zijn voor het verminderen of beheersen van het lichaamsgewicht en welke de totale dagvoeding vervangen of een gedeelte daarvan (1 of meerdere maaltijden). Ze worden ook producten voor gewichtsbeheersing genoemd.

Onder laag energetische diëten vallen de volgende drie categorieën: LCD's, VLCD's en de maaltijdvervangers.

LCD's (Low Calorie Diets): producten, die bestemd zijn voor het verminderen of beheersen van het lichaamsgewicht en welke de totale dagvoeding vervangen. De dagelijkse inname ligt tussen de 800 en 1200 kcal.

VLCD's (Very Low Calorie Diets): producten, die bestemd zijn voor het verminderen of beheersen van het lichaamsgewicht en welke de totale dagvoeding vervangen. De dagelijkse inname is minder dan 800 kcal.

Maaltijdvervangers: vervangen in deze een gerecht door een maaltijd van lage(re) calorische waarde, waarmee gewichtsverlies door beperkte energie-inname wordt beoogd. De inname per maaltijd ligt tussen de 200 en 400 kcal.