VNFKD

Definitie nodig van “risico op ondervoeding”

Nieuws

De samenleving verandert, de gezondheidszorg verandert en ook de ondervoede patiënt verandert. De laatste decennia heeft de identificatie van de ondervoede patiënt hoog op de agenda gestaan in de gezondheidszorg. Volgens de auteurs van het artikel in “Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care” (waaronder bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg, Harriët Jager-Wittenaar en buitengewoon hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren) is het nu tijd ook preventie van ondervoeding hoog op de agenda te zetten. Dat zal volgens hen leiden tot een daling van de prevalentie van ondervoeding. Daarvoor zijn wel duidelijk definities en valide screeningsinstrumenten nodig.

GLIM

Er bestaat een scala aan screeningsinstrumenten om op ondervoeding te screenen. Maar onderzoek toont aan dat de verschillende screeningsinstrumenten verschillende uitkomsten geven als het gaat om risico op ondervoeding. Sommige screeningstools screenen vooral op ondervoeding andere houden ook rekening met het risico op ondervoeding. Het moet dus duidelijk worden wanneer men voor welke screeningstool kiest. Binnen het Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) worden momenteel studies uitgevoerd om eerst te komen tot een consensus over de conceptuele definitie van ”risico op ondervoeding”. Om mensen met risico op ondervoeding te identificeren is volgens de auteurs andere screening nodig dan voor het identificeren van ondervoeding zelf. Ook moet er meer aandacht zijn voor de voorspellende waarde van de screening. Dit is met name van belang bij personen met een risico op ondervoeding zonder duidelijke tekenen van ondervoeding.

Ondersteuning professionals

De uitkomsten van de onderzoeken die nu plaatsvinden naar “risico op ondervoeding” zullen binnen het GLIM-proces richting geven aan de screening. Uiteindelijk moeten professionals handvatten krijgen voor een weloverwogen keuze van screeningstools voor hun eigen situatie. Wil men vooral screenen op ondervoeding of juist ook op de preventie van ondervoeding?

Bron: Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 

 

,
Cookies op VNFKD
Wij en derden gebruiken cookies op onze website. We gebruiken cookies voor statistische, voorkeur en marketing doeleinden. Google Analytics cookies zijn geanonimiseerd. Je kan je voorkeuren wijzigen door op ‘Verander opties’ te klikken. Door op ‘Accepteren’ te klikken accepteer je het gebruik van alle cookies zoals beschreven in onze privacy-statement.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Voorkeur
Voorkeurscookies zorgen ervoor dat een website informatie kan onthouden die van invloed is op het gedrag en de vormgeving van de website, zoals de taal van uw voorkeur of de regio waar u woont.
Statische
Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.
Verander opties