De samenleving verandert, de gezondheidszorg verandert en ook de ondervoede patiënt verandert. De laatste decennia heeft de identificatie van de ondervoede patiënt hoog op de agenda gestaan in de gezondheidszorg. Volgens de auteurs van het artikel in “Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care” (waaronder bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg, Harriët Jager-Wittenaar en buitengewoon hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren) is het nu tijd ook preventie van ondervoeding hoog op de agenda te zetten. Dat zal volgens hen leiden tot een daling van de prevalentie van ondervoeding. Daarvoor zijn wel duidelijk definities en valide screeningsinstrumenten nodig.
GLIM
Er bestaat een scala aan screeningsinstrumenten om op ondervoeding te screenen. Maar onderzoek toont aan dat de verschillende screeningsinstrumenten verschillende uitkomsten geven als het gaat om risico op ondervoeding. Sommige screeningstools screenen vooral op ondervoeding andere houden ook rekening met het risico op ondervoeding. Het moet dus duidelijk worden wanneer men voor welke screeningstool kiest. Binnen het Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) worden momenteel studies uitgevoerd om eerst te komen tot een consensus over de conceptuele definitie van ”risico op ondervoeding”. Om mensen met risico op ondervoeding te identificeren is volgens de auteurs andere screening nodig dan voor het identificeren van ondervoeding zelf. Ook moet er meer aandacht zijn voor de voorspellende waarde van de screening. Dit is met name van belang bij personen met een risico op ondervoeding zonder duidelijke tekenen van ondervoeding.
Ondersteuning professionals
De uitkomsten van de onderzoeken die nu plaatsvinden naar “risico op ondervoeding” zullen binnen het GLIM-proces richting geven aan de screening. Uiteindelijk moeten professionals handvatten krijgen voor een weloverwogen keuze van screeningstools voor hun eigen situatie. Wil men vooral screenen op ondervoeding of juist ook op de preventie van ondervoeding?
Bron: Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care