Voedingswaardevermelding en medische voeding
Voedingswaardevermelding (art. 6 Ver. (EU) 2016/128) is verplicht voor alle voeding voor medisch gebruik, ook als het om een kleinere verpakking gaat. De voedingswaardevermelding op medische voeding bevat de volgende gegevens:
- Naast de vermelding van energie, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout, moeten alle vitaminen en mineralen worden genoemd die staan in bijlage I van Ver. (EU) 2016/128);
- de hoeveelheid van bestanddelen van eiwitten, koolhydraten en vetten en/of andere voedingsstoffen en hun bestanddelen, waarvan de vermelding nodig is voor het gepaste gebruik van het product;
- in voorkomend geval, informatie over de osmolaliteit of de osmolariteit van het product.
Tenzij anders bepaald, gelden de algemene regels van art. 31-35 voor voedingswaardevermelding uit Ver. (EU) nr. 1169/2011 ook voor medische voeding. Deze artikelen bevatten regels over de berekening van voedingstoffen, uitdrukking in 100 g of ml, uitdrukking per portie of consumptie-eenheid en presentatie.
De energie en voedingsstoffen in de voedingswaardetabel van medische voeding hebben betrekking op het levensmiddel zoals het wordt verkocht en, in voorkomend geval op het gebruiksklare levensmiddel waarvoor de aanwijzingen van de fabrikant zijn gevolgd.
De energie en voedingsstoffen in de voedingswaardetabel mogen niet worden uitgedrukt als percentage van de Referentie-Innamen voor vitaminen, mineralen, energie, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout die staan in bijlage XIII van Ver. (EU) nr. 1169/2011.
Als voedingsstoffen in de voedingswaardetabel worden opgenomen die niet staan in de voorgeschreven voedingswaardetabel in bijlage XV van Ver. (EU) nr. 1169/2011, b.v DHA of AA, dan mogen deze voedingstoffen worden vermeld na de meest relevante voedingsstof, b.v. verzadigde vetzuren. Stoffen die niet behoren tot of geen bestanddeel zijn van de voorgeschreven voedingswaardetabel in bijlage XV van Ver. (EU) 1169/2011 mogen na de laatste voedingsstof worden vermeld.
Natrium moet worden vermeld bij de andere mineralen en mag naast de vermelding van het zoutgehalte worden herhaald “Zout: X g (waarvan natrium Y mg)”.